Γνωστοί Προδότες...
Το άρθρο ανήκει στο erepublik και είναι η γνώμη ενός πρώην δήμαρχου ή κοινοτάρχη ή ενός απλού Άι Βασίλη....παρακαλώ όπως το αναρτήσετε γνωρίζοντας την σκοτεινή περίοδο που βιώνουμε σαν Έθνος σαν δημότες σαν άνθρωποι κυρία ευρυνόμη...συγνώμη για κάποιους που θα δουν τα ονόματά τους να μοιάζουν με αυτά που βλέπουν στο κείμενο....στον καθρέπτη σαν πρόσωπα το πρωί στον καθρέπτη της τουαλέτας τους.
Το αφιερώνω στον φίλο μου τον κόκορ, στον εφημεριδά της σκάλας, στην αλεξάνδρα την νινανάι, τους ευάγγελο και βαγγέλα, στον χρηστάρα , στους θέλω να γίνω δήμαρχος παναγιωτάκη και κωστάκη, και βέβαια στον μάχιμο ή στέφανο ή ανεμιστήρα...και σε όλους τους νέους αστέρες της πολιτικής ωρωπού.
Το αφιερώνω στον φίλο μου τον κόκορ, στον εφημεριδά της σκάλας, στην αλεξάνδρα την νινανάι, τους ευάγγελο και βαγγέλα, στον χρηστάρα , στους θέλω να γίνω δήμαρχος παναγιωτάκη και κωστάκη, και βέβαια στον μάχιμο ή στέφανο ή ανεμιστήρα...και σε όλους τους νέους αστέρες της πολιτικής ωρωπού.
• Ηρόστρατος
- O Κροίσος υπήρξε ο τελευταίος βασιλέας της Λυδίας, ενός τμήματος της Μικράς Ασίας. Ήταν περίφημος για τα πολλά πλούτη του και το 560 π.Χ. πρόσταξε να οικοδομήσουν ένα μεγαλοπρεπή ναό στην Έφεσο. Ο Κροίσος αποφάσισε να χτίσει το ναό προς τιμή της Άρτεμης, της μεγάλης θεάς της Σελήνης και προστάτριας των άγριων ζώων και των κοριτσιών. Ο ναός οικοδομήθηκε από ασβεστόλιθο και μάρμαρο, υλικά που μεταφέρθηκαν από τους γειτονικούς λόφους. Ο ναός υπήρξε από τους μεγαλύτερους του κλασικού κόσμου, πολύ μεγαλύτερος από τον Παρθενώνα που οικοδομήθηκε αργότερα στην Αθήνα. Η βάση των θεμελίων του είχε μήκος 131 μέτρα και πλάτος 79. Διακόσια χρόνια αργότερα, το 356 π.Χ. ο ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά. Τη φωτιά την έβαλε κάποιος Ηρόστρατος που θέλησε με τον τρόπο αυτό να γίνει διάσημος . Για να τον θυμούνται οι μεταγενέστεροι , όπως είπε.
• Εφιάλτης
- Γιος του Ευρυδήμου. Πρόδωσε τους Έλληνες στη μάχη των Θερμοπυλών (480 π.Χ) . Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Εφιάλτης πρότεινε στον Ξέρξη να οδηγήσει το στρατό του από ένα μονοπάτι στο στενό των Θερμοπυλών όπου οι 300 του Λεωνίδα αντιστέκονταν σθεναρά στις επιθέσεις των πολύ πιο ισχυρών Περσών.
- Ο Εφιάλτης,, ελπίζοντας μια γενναιόδωρη ανταμοιβή, ήρθε να πει στον βασιλιά (Ξέρξη) τα σχετικά με το μονοπάτι που οδηγούσε πάνω από τα βουνά στις Θερμοπύλες, προκαλώντας έτσι τον όλεθρο των Ελλήνων που κρατούσαν το πέρασμα. Αργότερα ο Εφιάλτης, από φόβο για τους Σπαρτιάτες, απέδρασε στη Θεσσαλία και στο διάστημα της απουσίας του, ορίστηκε αμοιβή για το κεφάλι του από τους Πυλαγόρες τους Αμφικτύονες που ήταν συγκεντρωμένοι στην Πυλαία. Λίγο καιρό αργότερα, επέστρεψε στην Αντίκυρα, όπου φονεύτηκε από τον Αθηνάδη τον Τραχίνιο. Αυτός δεν τον σκότωσε για την προδοσία του αλλά για έναν άλλο λόγο . Οι Σπαρτιάτες, πάντως, τον αντάμειψαν ανάλογα. Έτσι πέθανε αργότερα ο Εφιάλτης.
• Πήλιος Γούσης
- Ο Πήλιος Γούσης ήταν ο άνθρωπος που το 1803 οδήγησε τον Αλή Πασά να κυκλώσει τους αδούλωτους Σουλιώτες.
- Να, τι γράφει η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους: "Με τη βοήθεια ενός Σουλιώτη προδότη, του Πήλιου Γούση, ο Αλής κατέλαβε τη στρατηγική θέση του χωριού Αβαρίκο και κύκλωσε τους Σουλιώτες. Μερικοί τότε κατέφυγαν στο λόφο του Κούγκι, όπου βρίσκονταν πολλά γυναικόπαιδα από την αρχή της πολιορκίας. Από τις οχυρές αυτές θέσεις οι πολιορκημένοι απέκρουσαν με σθένος τις επιθέσεις των Αλβανών. Στο λόφο του Κούγκι είχε κατασκευάσει ο θρυλικός μοναχός Σαμουήλ ένα μικρό φρούριο, απ' όπου αμύνονταν οι 400 περίπου υπερασπιστές του λόφου, ενώ η περισσότερο απόκρημνη Μπίρα αποτελούσε οχυρό απόρθητο για τους επιτιθέμενους".
- Η έκβαση του αποκλεισμού αυτού είναι επίσης γνωστή. Ο Σαμουήλ αναγκάστηκε να πυρπολήσει το κάστρο και να σκοτωθούν όλοι όσοι ήταν κλεισμένοι εκεί για να μην πέσουν σκλάβοι στα χέρια του Πασά. Ακολούθησε για το ίδιο ιδανικό ο χορός του Ζαλόγγου.
• Xατζηκατβίας
- Ως έδρα ακριτικού θέματος της μεγαλώνυμης βυζαντινής αυτοκρατορίας, η Bέροια ήταν πόλη - κάστρο με μεγάλη σημασία για την επιβίωση του απειλούμενου από όλες τις μεριές κράτους που ο ηγέτης του έφερε το βαρύ όνομα του βασιλέως των Pωμαίων.
- Πάνω από σαράντα ή εξήντα χρόνια η Bέροια ήταν το μήλο της έριδας των νόμιμων κληρονόμων της, των Bυζαντινών και των σφετεριστών της, των Τούρκων, αν λάβουμε υπόψη μας ότι η πρώτη βέβαιη άλωσή της έγινε γύρω στα 1386 .
- Εκείνον τον καιρό η Bέργια ήταν κάστρο άπαρτο. Eίχε γύρω γύρω τείχη ψηλά και πλατιά, δυο αμάξια μπορούσαν να περάσουν στη σειρά. Tο κάστρο της Bέργιας είχε τέσσερις πόρτες. Tα κλειδιά από τις πόρτες του κάστρου τα φύλαγαν οι ξυλοφόροι. Aυτοι άνοιγαν τις πόρτες το πρωί, όταν πήγαιναν στο βουνό για ξύλα και αυτοί τις έκλειναν το βράδυ, όταν γύριζαν στα σπίτια τους. Έτσι η Bέργια ήταν καλά ασφαλισμένη. Ο Xατζηκατβίας ήταν ένας ξυλοφόρος. Aυτός ο αντίχριστος έδωσε στους Tούρκους τα κλειδιά της πόρτας που ήταν κοντά στην Παναγιά την Kυριώτισσα. Oι Tούρκοι πλησίασαν στη Bέργια από ένα μονοπάτι που ύστερα το έλεγαν Γιολά Γκελντί και κατέλαβαν την Βέροια.
• Ιούδας, ο Ισκαριώτης
- Ο μαθητής ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως προδότης . Από την Κιρίως, πόλη του Ιούδα. Ο μόνος απόστολος από τους δώδεκα αποστόλους που δεν ήταν από τη Γαλιλαία. Ήταν γιος του Σίμωνα του Ισκαριώτη. Κλήθηκε να γίνει μαθητής μαζί με τους άλλους μαθητές .
- Ήταν ο ταμίας των δώδεκα και κρατούσε το ταμείο, από το οποίο έκλεβε χρήματα . Ήταν φιλάργυρος και περίμενε πλούσια ανταμοιβή όταν ο Κύριός, θα καθόταν στο θρόνο του Δαβίδ . Η αγανάκτησή του στο περιστατικό όπου η Μαρία αδερφή του Λάζαρου άλειψε τα πόδια του Ιησού με μύρο, ήταν καθαρά υποκριτική, και τούτο γιατί δεν τον ενδιέφερε να πήγαιναν τα χρήματα τους φτωχούς, αφού έκλεβε από το ταμείο.
- Κατέφυγε στους αρχιερείς και συμφώνησε να παραδώσει τον Ιησού για 30 αργύρια . Την προδοσία του τη γνώριζε από πριν ο Ιησούς καθώς γνώριζε τα βάθη της καρδιάς του. Μάλιστα στο τελευταίο Δείπνο, ο Ιησούς χαρακτήρισε αυτόν που θα τον πρόδιδε, "διάβολο" . Ο Ιούδας παρέδωσε τον Ιησού με φίλημα . Αργότερα μετάνιωσε για την πράξη του λέγοντας πως "αμάρτησα, παραδίδοντας αίμα αθώου" και επέστρεψε τα 30 αργύρια. Μετά την προδοσία του και λόγω των τύψεων που ένοιωθε, κρεμάστηκε σε δέντρο , από το οποίο έπεσε και σχίστηκε .
• Αρτέμης Μάτσας
- Στα περισσότερα από τα «πολεμικά» ή «κατοχικά» αυτά δράματα, σκηνοθετημένα συχνά απο σημαντικούς σκηνοθέτες (π.χ. Σακελλάριος), πρωταγωνιστούν σταρ της εποχής (Λαμπέτη, Βόγλης, Αλεξανδράκης, Καλλέργης κ.ά.), ενώ κάποιοι τυποποιούνται με επιτυχία σε συγκεκριμένους ρόλους, όπως ο Αρτέμης Μάτσας στο ρόλο του κακού δοσίλογου .
- Ο Αρτέμης Μάτσας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930 και σπούδασε στη σχολή του Ωδείου Αθηνών. Κινηματογραφικός και καλλιτεχνικός συντάκτης σε εφημερίδες και περιοδικά, άσκησε το επάγγελμα του ηθοποιού από το 1949. Στον ελληνικό κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία "Αρραβωνιάσματα" της Μαρίας Πλυτά, ενώ έπαιξε σε πολλές ελληνικές ταινίες και σε ξένες παραγωγές μεταξύ των οποίων ''Το νησί των γενναίων'', ''Ποτέ την Κυριακή'', ''Μπουμπουλίνα'.
• Μπάγεβιτς Ντούσαν
- Ο "Πρίγκηπας του Νερέτβα" γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στη Βελέζ Μόσταρ και στην ΑΕΚ, ενώ στο απόγειο της καριέρας του έφτασε με την εθνική Γιουγκοσλαβίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974. Φόρεσε 37 φορές τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του και πέτυχε 29 γκολ.
-Ο κ. Μπάγεβιτς ήταν προπονητής της ΑΕΚ κατά την περίοδο 1988-1996. Όλα αυτά τα χρόνια είχε επιδείξει εξαιρετικό έργο και απολάμβανε της αγάπης και της ασυλείας του κόσμου. Ήταν αδιανόητο να κατηγορηθεί ποτέ και για τίποτε ο κ. Μπάγεβιτς, ακόμα και στις περιπτώσεις που ήταν εμφανές ότι είχε από μεγάλη ως απόλυτη ευθύνη.Ο κ. Μπάγεβιτς με την σειρά του, είχε εκφραστεί κατά καιρούς για την ΑΕΚ, με λόγια που ξεπερνούν κατά πολύ τις απαιτήσεις των φιλάθλων. "Η Φιλαδέλφεια είναι το άλλο μου σπίτι", "Τώρα που μου κάψανε το σπίτι καταλαβαίνω τον πόνο που πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι -οι Μικρασιάτες δηλαδή πρόσφυγες που στηρίζουν την ΑΕΚ" κλπ.
- Στο τέλος της σαιζόν δήλωσε λοιπόν ότι αποχωρεί από την ΑΕΚ αφήνοντας έκπληκτους όλους τους οπαδούς της ΑΕΚ. Αμέσως οι ΑΕΚτζήδες οργάνωσαν συλλαλητήριο συμπαράστασης στον κ. Μπάγεβιτς, και καταδίκης του κ. Τροχανά, τον οποιόν πίεζαν ασφυκτικά να πουλήσει την ΑΕΚ και να φύγει για το καλό της ομάδος. Και τότε έγινε η ανατροπή. Ο ίδιος ο κ. Μπάγεβιτς παρουσιάστηκε στον κ.Τροχανά και δήλωσε : "Από το Φεβρουάριο είχα δώσει το Λόγο της Τιμής μου στον κ. Κόκκαλη ό,τι την επόμενη περίοδο θα βρίσκομαι στον Ολυμπιακό!". Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στον Λαό της ΑΕΚ που μέχρι εκείνη τη μέρα έπινε νερό στο όνομα του Σερβοέλληνα τεχνικού. Το σοκ, σε συνδυασμό και την αηδία και την απογοήτευση μετέτρεψε την λατρεία στο πρόσωπο του κ. Μπάγεβιτς, σε μίσος και απέχθεια. Το όνομα του, στην συνείδηση του λαού της ΑΕΚ έγινε ισοδύναμο της προδοσίας.
• Σαμαράς Αντώνης
- Ο πρώην ιδρυτής και πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Άμχερστ και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως μέλος της Νέας Δημοκρατίας.
- Από το 1977 έως το 1993 εκλεγόταν βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στην κυβέρνηση συνεργασίας του Τζανή Τζαννετάκη. Την περίοδο 1990-1992, ως υπουργός Εξωτερικών, χειρίστηκε τη διευθέτηση των σχέσεων της Ελλάδας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), αλλά διεφώνησε με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και απεπέμφθη από την κυβέρνηση.
- Εξι μήνες μετά την αποπομπή του, στις 21 Οκτωβρίου 1992, παραιτήθηκε από βουλευτής. Στις 30 Ιουνίου 1993, ίδρυσε το νέο πολιτικό φορέα "Πολιτική Ανοιξη" (ΠΟΛΑΝ), και το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους, προέτρεψε τους προσκείμενους σε αυτόν βουλευτές της ΝΔ να ανεξαρτητοποιηθούν, προκαλώντας την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τη διεξαγωγή εκλογών.
- Τελικά ... επιστρέφει στην ΝΔ ως Ευρωβουλευτής . Και αυτόν θα τον κρίνει η Ιστορία ....
• Λέλος
Στη μέχρι τώρα πορεία του έχει καταφέρει να διχάσει ένα ολόκληρο παιχνίδι. Ψήφισε να μπουν τα Σκόπια ως Μακεδονία, μιλάει με Σκοπιανούς σε φόρουμ. Προκαλεί συνεχώς και δεν δέχεται οτιδήποτε ελληνικό. Η Ιστορία θα τον κρίνει...