«Ο Αγών μου», «Mein Kampf» (Μάιν Καμπφ) στα γερμανικά, είναι ο τίτλος του μοναδικού βιβλίου που συνέγραψε ο Αδόλφος Χίτλερ. Ένα πολύ μέτριο έως κακό συγγραφικό πόνημα, δίχως δομή, με αφηρημένες σκέψεις και απόψεις, και πάνω απ' όλα εξαιρετικά δυσανάγνωστο. Στις 500 σελίδες του ο Χίτλερ προσπάθησε να εμφανίσει τον εαυτό του ως ιδεολόγο ηγέτη. Συνδυασμός αυτοβιογραφίας και πολιτικού μανιφέστου, «Ο Αγών μου» είναι η Βίβλος του Εθνικοσοσιαλισμού και το αγαπημένο ανάγνωσμα των νοσταλγών του Ναζισμού.
Ο πρώτος τόμος του βιβλίου κυκλοφόρησε στις 18 Ιουλίου του 1925 με τίτλο «Εξόφληση Λογαριασμών». Ο δεύτερος ένα χρόνο αργότερα, με τον τίτλο «Το εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα», όπου διατυπώνεται η χιτλερική ιδεολογία που βασίζεται στον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και τον παγγερμανισμό. Το 1930 πήρε την οριστική του μορφή. Ο Χίτλερ επέλεξε τον τίτλο «Τέσσερα χρόνια Πάλης ενάντια στα Ψέματα, τη Βλακεία και τη Δειλία». Ωστόσο, ο εκδότης του Μαξ Άμαν έκρινε ότι ήταν πολύ μεγάλος και τον περιόρισε στον μονολεκτικό «Ο Αγών μου».
Ο Αδόλφος Χίτλερ έγραψε το «Μάιν Καμπφ» στη φυλακή Λάντσμπεργκ της Βαυαρίας το 1924, όταν είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της σύστασης συμμορίας και απόπειρας ανατροπής του δημοκρατικού καθεστώτος, μετά το «Πραξικόπημα της Μπυραρίας», όπως έμεινε στην ιστορία η πρώτη προσπάθεια των ναζί να καταλάβουν την εξουσία. Πρώτα το υπαγόρευσε στον συγκρατούμενό του Εμίλ Μόρις και στη συνέχεια στον Ρούντολφ Ες.
Λίγο πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο νεαρός Αδόλφος Χίτλερ φθάνει από τη Βιέννη στο Μόναχο. Είναι πολύ φτωχός αλλά κρατά καλά κρυμμένο το παρελθόν και την καταγωγή του. Ο νεαρός είναι πεπεισμένος για την ανωτερότητα της γερμανικής φυλής και διέπεται από τον έντονο αντισημιτισμό που ήταν ευρύτατα διαδεδομένος στην Αυστρία των αρχών του αιώνα. Στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ο Χίτλερ υπηρέτησε με το βαθμό του δεκανέα στον γερμανικό στρατό και παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο της ανδρείας.
Ο Χίτλερ έρχεται στη Γερμανία σε μια χρονική περίοδο, της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, που η χώρα κυριολεκτικά βράζει. Οι βίαιες οδομαχίες εθνικιστών και κομμουνιστών ήταν μέρος της καθημερινότητας. Την ίδια στιγμή η γερμανική οικονομία παράπαιε και επικρατούσε ατμόσφαιρα πλήρους παρακμής και γενικευμένης απογοήτευσης.
«Ο Αγών Μου» συνοψίζει την αποτρόπαια ιδεολογία του Ναζισμού, που οδήγησε στις εκατόμβες των νεκρών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στο Ολοκαύτωμα. Βαθύτατα αντισημιτικό, το βιβλίο επισείει σε κάθε ευκαιρία τον Εβραϊκό Κίνδυνο, κάνοντας λόγο για μία εβραϊκή συνομωσία με στόχο την παγκόσμια κυριαρχία. Εχθρός για τον Χίτλερ είναι και Κομμουνισμός, που έχει εβραϊκές ρίζες. Ως βασικό επιχείρημα για να ενοχοποιήσει τους Εβραίους για τα δεινά των Γερμανών χρησιμοποιεί τα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών», ένα αντισημιτικό κείμενο, κατασκευασμένο από τις μυστικές υπηρεσίες του τσάρου.
Στο «Μάιν Καμπφ» ο Χίτλερ υιοθετεί τη θεωρία του Ζωτικού Χώρου (Lebensraum), σύμφωνα με την οποία ο γερμανικός λαός έχει ανάγκη νέων εδαφών, κυρίως προς Ανατολάς, για να εκπληρώσει την ιστορική αποστολή του.
Στο βιβλίο αναφέρονται τα στάδια για την επέκταση της Γερμανίας, μετά την ταπείνωση του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό θα επιτευχθεί με ένα πρόγραμμα μαζικού επανεξοπλισμού. Ο Χίτλερ πιστεύει ότι η χώρα του θα πρέπει να συμμαχήσει με τη Μεγάλη Βρετανία, την οποία θεωρεί αδελφή χώρα και τη φασιστική Ιταλία, εναντίον της Γαλλίας και των ανατολικοευρωπαίων συμμάχων της πρώτα και κατά του εβραιομπολσεβικικού καθεστώτος της Σοβιετικής Ένωσης στη συνέχεια. Η τελική μάχη για την παγκόσμια κυριαρχία θα δοθεί το 1980 ανάμεσα στις ΗΠΑ από την μία πλευρά και τη Μεγάλης Βρετανία και Γερμανία από την άλλη.
Ο Χίτλερ χωρίζει τους ανθρώπους αναλόγως της καταγωγής τους. Στην κορυφή βρίσκονται οι «Άρειοι» με τα ξανθά μαλλιά και τα γαλανά μάτια (Ο Χίτλερ είχε καστανά μαλλιά και γαλανά μάτια), ενώ στον πυθμένα κατατάσσει τους Εβραίους και του Τσιγγάνους. Πίστευε ότι οι εβραίοι προσπαθούν να αποτρέψουν την κυριαρχία της Άρειας φυλής, αλλοιώνοντας τα φυσικά της χαρακτηριστικά και πείθοντας τους ανθρώπους της να εγκαταλείψουν την υπεροχή τους, προς χάριν της ισότητας.
Ο Χίτλερ παρουσίαζε τον εαυτό του ως «Υπεράνθρωπο», διαστρέφοντας την έννοια αυτή, που συναντάμε στο έργο του Νίτσε «Τάδε έφη Ζαρατούστρα». Είναι αμφίβολο αν ο μετέπειτα «Φύρερ του Τρίτου Ράιχ» είχε διαβάσει κάποιο και κάποια αράδα από το έργο του σπουδαίου γερμανού φιλόσοφου, γιατί η έννοια του «Υπερανθώπου» στον Νίτσε είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που εννοούσε ο Χίτλερ.
Για τον Χίτλερ η Δημοκρατία δεν εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα του λαού. Συνεπώς χρειάζεται να καταργηθεί και να αντικατασταθεί με το σύστημα του «Γερμανικού Ηγετικού Κράτους», στο οποίο η εξουσία συγκεντρώνεται στα χέρια ενός ηγέτη, που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.
Ως την ανάληψη της εξουσίας από τους Ναζί το 1933, «Ο Αγών μου» είχε διαβαστεί από ελάχιστους. Μετά την ανάδειξη του Χίτλερ σε Καγκελάριο της Γερμανίας κυκλοφόρησε σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα. Έγινε μάθημα στα σχολεία, ενώ κάθε νέο ζευγάρι στη χιτλερική Γερμανία έπρεπε υποχρεωτικά να αγοράζει ένα αντίτυπο του βιβλίου.
Ο Χίτλερ κράτησε μέχρι τέλους τα δικαιώματα διανομής του βιβλίου του, θησαυρίζοντας στην κυριολεξία. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι μήνυσε, με επιτυχία μάλιστα, έναν αμερικανό εκδότη που είχε προσπαθήσει να το κυκλοφορήσει σε αγγλική μετάφραση.
Στις μέρες μας το εκδοτικό δικαίωμα του «Μάιν Καμπφ» κατέχει, ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας. Ο μοναδικός κληρονόμος του Χίτλερ, ο μικρανεψιός του Πέτερ Ράουμπαλ, έχει αποποιηθεί των σχετικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση της Βαυαρίας, σε συμφωνία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου, απαγορεύει την έκδοση του βιβλίου στη χώρα και βάζει εμπόδια στις διεθνείς εκδόσεις του.
Όσοι κατάλαβαν γνωρίζουν.Οι υπόλοιποι -γιατί όλα ψήνονται σε 2 λεπτά- δοκίμασαν και πείστηκαν.
ΥΓ. Όχι δεν είναι η αρχή του τέλους.
5 σχόλια:
ε όχι καί φασίστας ο γκικάκης
η δωρεά τού ΤΣΑΚΩΝΑ δέν μπορεί νά είναι τέτοια
ΣΠΥΡΟ ΜΕΙΝΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ. ΣΤΕΡΓΙΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΣΕ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΣΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ!
ΘΩΜΑ ΒΑΛΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ.
ΚΟΥΚΛΑ ΣΕ ΠΙΟ ΛΑΓΟΥΜΙ ΗΣΟΥΝ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ;
"L' etat c'est moi"
Ο Λέων Τολστόι έγραψε [χωρίς να γνωρίζει τον ωρωπό, ούτε καν το συκάμινο] το εξείς τρανό.
"Ο άνθρωπος μοιάζει με κλάσμα όπου ο αριθμητής είναι ο πραγματικός εαυτός του και ο παρονομαστής η ιδέα που έχει για τον εαυτό του. Όσο μεγαλύτερος ο παρονομαστής, τόσο μικρότερη η αξία του κλάσματος. Και όσο ο παρανομαστής διογκώνεται προς το άπειρο, τόσο το κλάσμα τείνει προς το μηδέν"
Το όνομά του τον βαραίνει από τη μέρα που γεννήθηκε. Ο Ράινερ Ες, εγγονός του μακροβιότερου διοικητή του Αουσβιτς Ρούντολφ Ες (Rudolf Franz Ferdinand Hoss, δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον πολιτικό Rudolph Hess, ηγετικό στέλεχος των SS), ήταν στο σχολείο όταν έμαθε για το «σκοτεινό» παρελθόν της οικογένειάς του, ωστόσο δεν θέλησε να προσπαθήσει να ξεχάσει και να το αφήσει πίσω του.
Όταν έμαθε για τον παππού του, ο Ράινερ Ες, ο οποίος φοράει το αστέρι του Δαβίδ, πέρασε δεκαετίες ερευνώντας για τις ρίζες του και για το ναζισμό και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στη Γερ
Όταν έμαθε για τον παππού του, ο Ράινερ Ες, ο οποίος φοράει το αστέρι του Δαβίδ, πέρασε δεκαετίες ερευνώντας για τις ρίζες του και για το ναζισμό και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στη Γερμανία και σε άλλες χώρες για τους κινδύνους του αντισημιτισμού και του ρατσισμού
Αντίθετα επέλεξε να χρησιμοποιήσει το όνομά του πρωταγωνιστώντας σε μια καμπάνια με τίτλο «Μην ξεχνάτε ποτέ. Να ψηφίζετε. Μια Ευρώπη χωρίς ναζιστές» που με ένα βίντεο καλεί τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να θέσουν την ακροδεξιά στο περιθώριο στις επικείμενες ευρωεκλογές.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Κινήματος της Σοσιαλδημοκρατικής Νεολαίας της Σουηδίας (SSU), ο γενικός γραμματέας του οποίου, Γκάμπριελ Βίκστρεμ, δήλωσε ότι «το να έχουμε τον Ράινερ σε πρώτο πλάνο αποδεικνύει ότι εκείνος δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεχάσει και ότι ούτε κι εμείς πρέπει να ξεχάσουμε».
Το μήνυμα
Ο ίδιος ο Ες τονίζει στο σύντομο βίντεο ότι «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το παρελθόν μας» γιατί «όταν ξεχνάμε, η ιστορία επαναλαμβάνεται». Οι ίδιες οι ρίζες του τον έχουν στρέψει εναντίον της ακροδεξιάς και τον έχουν ρίξει σε έναν πολυετή αγώνα κατά του ρατσισμού. «Οι ακροδεξιοί δεν είναι ηλίθιοι. Διευρύνουν τις τάξεις τους, κερδίζουν έδαφος, πολύ αργά αλλά και πολύ αποτελεσματικά», προειδοποίησε. «Είμαι πολύ επιθετικός απέναντί τους. Οποτε μπορώ να δράσω εναντίον τους, το κάνω», τόνισε.
Ο Ράινερ Ες, εγγονός του μακροβιότερου διοικητή του Αουσβιτς, σε παλαιότερη φωτογραφία στο ναζιστικό κολαστήριο
Ο Ράινερ Ες, εγγονός του μακροβιότερου διοικητή του Αουσβιτς, σε παλαιότερη φωτογραφία στο ναζιστικό κολαστήριο
Ηταν μόλις 12 ετών όταν πληροφορήθηκε από τον δάσκαλό του -μετά την άσχημη συμπεριφορά του κηπουρού του οικοτροφείου του απέναντί του- ότι ο παππούς του ευθυνόταν για τον θάνατο ενός εκατομμυρίου Εβραίων. «Αγνοούσα τα πάντα για το Αουσβιτς, δεν ήξερα τίποτα για την οικογένειά μου παρά μόνο ότι ο παππούς πολέμησε στον πόλεμο, όπως και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι.
Για έναν 12χρονο, ήταν τεράστια η αποκάλυψη», εξήγησε ο Ες στο Γαλλικό Πρακτορείο και εξομολογήθηκε ότι ο παππούς του, Ρούντολφ Ες, προκάλεσε «μεγάλο πόνο» στους απογόνους του που κουβαλούν «τον ίδιο σταυρό».
Οταν έμαθε για τον παππού του, ο Ράινερ Ες, ο οποίος φοράει το αστέρι του Δαβίδ, πέρασε δεκαετίες ερευνώντας για τις ρίζες του και για τον ναζισμό και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στη Γερμανία και σε άλλες χώρες για τους κινδύνους του αντισημιτισμού και του ρατσισμού, ενώ έχει συναντηθεί στο πλαίσιο των ερευνών του με πολλούς επιζώντες του Ολοκαυτώματος.
Μάλιστα όταν, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ρωτήθηκε στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ τι θα έκανε αν είχε προλάβει να γνωρίσει τον παππού του, είχε απαντήσει «θα τον σκότωνα», αν και πρόσφατα παραδέχθηκε ότι ήταν μια «υπερβολικά αυθόρμητη» απάντηση.
Ο Ρούντολφ Ες ήταν εκείνος που δοκίμασε διάφορες μεθόδους εξόντωσης των Εβραίων στο στρατόπεδο του Αουσβιτς για να καταλήξει στο αέριο Zyklon B και στους θαλάμους αερίων. Συνελήφθη από τις Συμμαχικές δυνάμεις το 1946 και απαγχονίστηκε τον επόμενο χρόνο.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
Δημοσίευση σχολίου