ς

ς

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ποιοι ευθύνονται για την ελληνική κρίση

Τον δρόμο που έχουν πάρει αρκετές άλλες χώρες των αναδυόμενων οικονομιών, οι οποίες ήρθαν αντιμέτωπες με την κρίση, τα τελευταία 30 χρόνια, ακολουθεί η Ελλάδα, σύμφωνα με άρθρο του επικεφαλής της PIMCO, Εl Erian, στο Project Syndicate.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν εκπληκτικές ομοιότητες με την Αργεντινή, λίγο πριν την χρεοκοπία της το 2001. Μια εξίσου τραυματική κατάρρευση οικονομική, χρηματοοικονομική, πολιτική και κοινωνική, λαμβάνει χώρα τώρα και εκτιμά ότι, θα πρέπει να αναμένουμε έντονες συζητήσεις αναφορικά με το ποιος φταίει για την δυστυχία που βιώνουν εκατομμύρια Έλληνες.

Για τον El Erian υπάρχουν τέσσερεις ύποπτοι και όλοι τους συμμετέχουν στην «έκρηξη» που θα αποδειχθεί ακόμα μεγαλύτερη από αυτό που αναμένουν οι περισσότεροι.

«Αρκετοί θα βιαστούν να ρίξουν το φταίξιμο στις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις τις οποίες ηγήθηκαν τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία», σημείωσε. Η προθυμία τους για δανεισμό, με σκοπό την εξασφάλιση της ευημερίας στη χώρα τους, δημιούργησε τεράστια χρέη, σε μείωση της ανταγωνιστικότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής.

Από την άλλη, για τους ιδιώτες πιστωτές, ήταν μεγάλη η «χαρά» τους, να χορηγούν χρήματα στην χώρα, απλά και μόνο για να αποφύγουν την ανάληψη ευθυνών όταν η «φούσκα» έγινε πλέον μη βιώσιμη, τονίζει ο ίδιος. Ο υπερδανεισμός ήταν τόσο διαδεδομένος που, οδήγησε την διαφορά της απόδοσης μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων στις 6 μόλις μονάδες, ένα χαμηλό επίπεδο τόσο γελοίο, κατά τον Erian, για δύο χώρες που διαφέρουν τόσο πολύ σε όρους οικονομικής διαχείρισης και χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Εν συνεχεία, ο επικεφαλής της PIMCO, αναφέρει ότι, η Ευρώπη με την σειρά της απέτυχε να αντιδράσει σωστά όταν έγινε εμφανές ότι, στην Ελλάδα είχαν ξεκινήσει τα προβλήματα. Ακόμα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απέτυχαν να αξιολογήσουν το πρόβλημα της χώρας, πόσο μάλλον να συνεργαστούν για να το επιλύσουν.

Τέλος, ο El Erian κάνει αναφορά στο ΔΝΤ, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την διαφύλαξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στο να είναι ένας αξιόπιστος σύμβουλος των χωρών. Όπως τονίζει, το ΔΝΤ υπέκυψε εύκολα στις πολιτικές πιέσεις, ενώ οι σκοπιμότητες υπονομεύουν πλέον την λειτουργία του.

«Καθένας από αυτούς τους υπόπτους, έχει ευθύνες, ενώ θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι πρόκειται για συνεργούς», αναφέρει στο άρθρο του ο επικεφαλής της PIMCO.

Το πιο πιθανό σενάριο, για τον El Erian είναι ότι οι "ένοχοι" θα γλιτώσουν πολύ εύκολα από αυτή την ιστορία, συγκριτικά με τα πραγματικά θύματα, που είναι οι αδύναμες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού.

«Σε έναν πιο δίκαιο κόσμο, αυτές οι ευάλωτες ομάδες θα είχαν δικαίωμα να διεκδικήσουν πίσω τους μισθούς, τα επιδόματα και τα bonus που οι τέσσερις παραπάνω υπεύθυνοι απήλαυσαν για καιρό», τονίζει.

«Στον κόσμο μας όμως αποτελούν μόνο ένα μάθημα για το μέλλον», προσθέτει.

Άλλη μία εκδοχή ή η Αλήθεια μας!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ανοιχτή επιστολή προς την κα Λαγκάρντ

Αναξιότιμη κυρία Λανγκάρντ,

Μέσα στον καταιγισμό των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις σας, θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ τη δική μου, ως μιας απλής γυναίκας και μητέρας.
Δεν θα σας θυμίσω το γεγονός ότι, μέχρι το 1960, ο Νίγηρας ήταν γαλλική αποικία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη σημερινή κατάσταση σ' αυτήν την πολύπαθη χώρα. Δεν θα σας θυμίσω ούτε ότι, ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, αυξήσατε το μετοχικό κεφάλαιο της κρατικής γαλλικής...
εταιρείας AREVA, της εταιρείας που εμπορεύεται την πρώτη ύλη των κοιτασμάτων ουρανίου του Νίγηρα, η οποία, ενώ έχει ετησίως κέρδη ύψους 14 δισ. ευρώ, διαθέτει μόλις το 0,05% για την υγειονομική και κοινωνική φροντίδα των κατοίκων αυτής της χώρας για την οποία κόπτεσθε.
Θα σας θυμίσω μόνο τη δήλωσή σας, όταν υποβάλατε την υποψηφιότητά σας για τη σημερινή θέση που κατέχετε: «Αν εκλεγώ, θα φέρω στο Ταμείο όλη την εμπειρία μου ως δικηγόρου, μάνατζερ, υπουργού και γυναίκας».
Δεν είμαι σε θέση να κρίνω την απόδοσή σας ως προς τις τρεις άλλες ιδιότητές σας, αλλά, ως προς την τέταρτη, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αποτύχατε οικτρά.
Για μια γυναίκα, κυρία Λαγκάρντ, ένα παιδί που υποφέρει είναι πάντα αθώο. Δεν ευθύνεται για τα λάθη των γονιών του ούτε για των υπολοίπων ενηλίκων, γενικώς.
Για μια γυναίκα, κυρία Λαγκάρντ, ένα παιδί που υποφέρει δεν έχει εθνικότητα. Είναι, απλώς, ένα παιδί που υποφέρει.
Για μια γυναίκα, κυρία Λανγκάρντ, όλα τα παιδιά του κόσμου, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, γλώσσας, είναι «όλα τους παιδιά της», για να παραφράσουμε τον τίτλο του θεατρικού έργου του Άρθουρ Μίλερ.
Για μια γυναίκα, κυρία Λαγκάρντ, η μόνη παγκόσμια γλώσσα μέσα στην, τεχνητά, παγκοσμιοποιημένη κοινωνία σας, είναι το κλάμα ενός παιδιού.
Όταν για μια γυναίκα, κυρία Λαγκάρντ, η μόνη παγκόσμια γλώσσα είναι το χρήμα και όχι το κλάμα ενός παιδιού –απ' όποιο σημείο της γης κι αν ακούγεται- «κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας»...

Με καμία εκτίμηση,
Ρένα Καρακατσάνη

ευρυνόμη είπε...

Τά Σέβη μου κ. Καρακατσάνη

Ανώνυμος είπε...

Nαι αυτά που γράφεται θα μπορούσαν να συγκινήσουν μια απλή γυναίκα ,μια μάνα που ξέρει πως είναι το παιδί της να πεινάει.Οχι όμως μια γυναίκα ρομπότ που είναι προγραμματισμένο για να υπηρετεί το χρήμα.Μα αν νοιάζονταν εστω και λίγο ολοι αυτοί που έχουν την δύναμη στα χέρια τους δεν θα υπήρχαν αδικίες στον κόσμο.Σε μια φτωχή υποσιτισμένη χώρα οπως η Νιγηρία που ταλανίζεται απο εμφύλιους,ξηρασία,επιδημίες το συμπονετικό κατά τα άλλα Δ.Ν.Τ.ήρθε να προσθέσει υψηλούς φόρους σε κάυσιμα,τρόφιμα που οι εξαθλιωμένοι κάτοικοι δεν μπορούν να αγγίξουν.Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι μόνο να αρπάξουν οτι πολύτιμο παράγει αυτή η χώρα αδιαφορώντας παντελώς για τους ανθρώπους,πόσο μάλλον για τα μικρά παιδιά που χωρίς εμβόλια και τροφή δεν επιβιώνουν.Τα μαθήματα ανθρωπιάς που μας δίνουν είναι παραπλανητικά,δεν μας μετρούν σε ζωές μα σε χρήματα.Οπότε ο λόγος σας οσο συγκινητικός και αν είναι δεν θα έβρισκε αντίκρυσμα σε μια καρδιά φτιαγμένη απο πάγο.girl.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΕ ΡΕ ΝΟΥΜΕΡΑ ....

Σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
μπορεί η θέση μας να είναι αρνητική στην χρήση βίας, αλλά ήταν φυσικό η βία να επιφέρει βία. Εννοώντας ότι τόσα χρόνια τόσο τα βρομώ-κάναλα της προπαγάνδας όσο και τα πολιτικά πρόσωπα στην χώρα μας συμμετείχαν ενεργά στην διάδοση του τρόμου και της βίας του κρατικού μηχανισμού.
Μιλάνε για Δημοκρατία όταν οι ίδιοι την έχουν εξαλείψει εντελώς, μεγαλύτερο φασισμό από αυτό που βιώνουμε σήμερα δεν έχουμε δει. Για πολλούς το γεγονός που διαδραματίστηκε μπροστά στην κάμερα είναι μια ευκαιρία να κατηγορήσουν την Χρυσή Αυγή, γιατί φαίνεται μόνο κακό τους κάνει, τους χαλάει τα σχέδια.Δεν υποστηρίζουμε κανένα κόμμα παρόλα αυτά αν παρατηρήσει κανείς το βίντεο διαπιστώνει τα εξής: ο κύριος Κασιαδιάρης χάνει την υπομονή του και ξεσπά με βία διότι δέχεται πολλαπλά πυρά τόσο από την κυρία Κανέλλη όσο και από τη κυρία Δούρου, επίσης η Κανέλλη πρώτη σηκώνεται να χτυπήσει τον Κασιαδιάρη με την εφημερίδα που κρατούσε.
Το περίεργο είναι ότι πολλοί που είδαν το βίντεο επικρότησαν αυτή την ενέργεια και έδωσαν δίκιο στον κύριο Κασιάδαρη. Μήπως τελικά η βία είναι μια αντίδραση σε όσα μας έχουν επιφέρει τα τελευταία δύο χρόνια που πολλοί θα ήθελαν να εξασκήσουν αλλά δεν μπορούν; Οι απόψεις του λαού είναι διχασμένες.

ευρυνόμη είπε...

Όχι η βία δέν είναι λύση.
Όχι αυτό τό πάνελ δέν είχε ούτε κυρίους ούτε κυρίες.
Όχι κανείς Δημοκράτης/σα δέν κάθονταν στό τραπέζι.
Όχι κανείς αλήτης δέν θά μάς διχάσει ούτε καμία αλήτησα θά μάς ενώσει.
Όχι αυτοί δέν είναι τό αύριο τής Ελλάδας.
Όχι δέν είναι ούτε τό σήμερα αφού κυβέρνηση δέν έκαναν.
Όχι το φουστάνι δέν κάνει τή γυναίκα όπως τό παντελόνι τόν άντρα, αλλά Πολιτικός πραγματικός/κη μπορεί νά φορέσει καί φουστάνι καί παντελόνι αρκεί νά ξέρει τί κάνει γιατί τό κάνει καί πότε τό κάνει.
ΌΧΙ ρε άλλα ανθρωπάκια
πού φαντάζονται ότι όλοι ΕΜΕΙΣ
είμαστε τά πούλια στό σκάκι τού τυφλού.