ς

ς

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Πας Ερυθριών Χρηστός Είναι Μοι Δοκεί;*

Παραμύθι χωρίς όνομα.
Ενας ρεμπεσκές βασιλιάς, μια κατεστραμμένη χώρα κι ένα ρομαντικό βασιλόπουλο που θα φέρει αξιοπρέπεια και ειρήνη.Εκατόν ένα χρόνια πριν έγραψε η Πηνελόπη Δέλτα το αριστουργηματικό βιβλίο της.

Η χώρα «Μοιρολατρία» έχει βασιλιά τον «Αστόχαστο» που θέλει μόνο να καλοπερνά. Μια Αυλή από «Πανούργους» κλέβει ασύστολα το θησαυροφυλάκιο. Ο λαός υποφέρει, αλλά ταυτόχρονα επιδεικνύει και υπερβολική... πονοψυχία: «Αφήνουμε ελεύθερο όποιον πιάνουμε να κλέβει γιατί σκεφτόμαστε ότι οι άλλοι έκαναν χειρότερα», παραδέχονται. Οξυδερκές κι απογοητευμένο, το νεαρό βασιλόπουλο θέλει, μετά απ'όλα αυτά, να φύγει με την αδελφή του στο εξωτερικό!

Ωρωπός σήμερα και Αύριο.
Μοιάζει με σύγχρονη, ελληνική, πολιτική αλληγορία. Κι όμως γράφτηκε πριν από 101 χρόνια.
Επίκαιρο περιεχόμενο;
Το έργο ήταν εξ αρχής πολιτική αλληγορία. Αλλά κι ένα από τα γοητευτικότερα κλασικά παιδικά αναγνώσματα της ελληνικής λογοτεχνίας.
Η δική μου προσπάθεια είναι να το αντιμετωπίσουμε ως μια πολιτική παραβολή, στο πλαίσιο του παραμυθιού που είχε ορίσει η Δέλτα. Αναζητώ τόσο καιρό έναν τρόπο να μιλήσουμε για την απογοήτευση των Δημοτών μπροστά στην οικονομική και πολιτική εξαθλίωση, σε παιδιά που βομβαρδίζονται από τέτοιες ειδήσεις, λέγοντάς τους πώς μπορεί καθένας να παλέψει για το κοινό καλό.
Προσπάθησα να μη διολισθήσω στον διδακτισμό, αλλά αντίθετα να καλλιεργήσω μαζί σας έναν γόνιμο προβληματισμό που θα δώσει τη δυνατότητα στον Δήμαρχο ή στούς Δημότες ιδέες για περαιτέρω συζητήσεις.

Στα ερείπια του Δήμου.
Παρακμή, το Κοινό Καλό κι ο Πόλεμος.
Ακολουθώ όσο το δυνατόν πισσότερο Το βασιλόπουλο,γιατί ανταποκρίνεται στη δική μου υπαρξιακή αγωνία. Είναι ένας ήρωας που κατοικεί μέσα μου ως η πιο ανιδιοτελής, δονκιχωτική πλευρά μου.

Ζήτω η πατρίδα χωρίς φόβο και πάθος, δεν ντρέπομαι που είμαι ΕΛΛΗΝΙΔΑ.

Οι έννοιες "πατρίδα" και "πατριωτισμός" έχουν γίνει συχνά αντικείμενο πατριδοκαπηλίας. Απ' την άλλη δεν θα μιλάμε γι' αυτές για τον φόβο της παρεξήγησης; Οταν ο Ιταλός μιλάει δηλαδή για την πατρίδα του, γιατί δεν αντιδρούμε; Και τα "ζήτω η πατρίδα" που ακούγονται δεν καταλαβαίνω σε τι μπορεί να ενοχλήσουν, όταν καλούν σε προσπάθεια για το γενικό καλό.
Μήπως επειδή ζούμε σε εποχή που βασιλεύει ο ατομισμός;

Αύριο ανοίγουν τα σχολεία του Ωρωπού με τα Ψίχουλα και Παραμύθια.

Δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για λάθη και παραλείψεις.Είναι ο χώρος της ζωντάνιας της νεανικής ορμής του ΑΥΡΙΟ που οικοδομούμε.
Η Αχτίδα του φωτός η Αχτίδα που οδήγησε τον μικρό Γιαννάκη από το χωριό του στη Μάνη στο Ιατρίο του και σήμερα στο Υψηλότερο αξίωμα του Δήμου ΩΡΩΠΟΥ.
Είναι η αγωνία που έκανε να σε θαυμάσουν ΟΛΟΙ στην Ορκωμοσία, η αγωνία που σε έκανε Ινδαλμα στά Παιδιά όλου του Δήμου.Τι έπαθες καλέ Ανθρωπε;
Το λάθος;
Δέν είναι κύριε Οικονομάκο η χαμένη γενιά αυτή, ούτε μας έχει ανάγκη.Είναι η ΓΕΝΙΑ που θα μας βγάλει ακομπλεξάριστα από το ΧΑΟΣ που την οδηγήσαμε.
Είναι η Γενιά που νοεί την πολιτική ως Δημόσιο αγαθό και ΟΧΙ ως ιδιωτικό προνόμιο.
Ειναι η Γενιά που αντιλανβάνεται την πολιτική ως ιδέα ώς μέσο επίλυσης υπαρκτών προβλημάτων.
Είναι η Γενιά των 40000 ευρώ που σου γύρισε την πλάτη.

Ντροπή για το παραμύθι σου το ακατανόμαστο.

*Πας ερυθριών χρηστός είναι μοι δοκεί;
μτφρ:κάποιος που κοκκινίζει [απο ντροπή] μου φαίνεται πως είναι καλός άνθρωπος;
Μένανδρος

11 σχόλια:

Άννα-Μαρία Τσαρουχά είπε...

Αν είχαμε όλοι ΜΕΣΑ μας έναν ήρωα σαν το βασιλόπουλο της Δέλτα, τότε αυτός θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά και να γίνει ενας καλός "βασιλιάς".

Ν.Π.Δ.Δ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ είπε...

Δέν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα αγαπητή Ευρυνόμη, αν και συμφωνώ στο ότι οι αλήθειες αρχίζουν σαν αιρέσεις και τελειώνουν σαν προκαταλήψεις.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο άραγε απέχει το σωστό απο το λάθος;Ολοι οι άνθρωποι πλάθουν γύρω απο τον εαυτό τους ενα παραμύθι είτε γιατί το εχουν ανάγκη να κρύψουν πράγματα η για να εξυψώσουν τον εαυτό τους στα μάτια των άλλων.Το ζητούμενο είναι πόση ανταπόκριση βρίσκουν αυτα τα παραμύθια και πόσοι λατρέυουν να τα ακούν απο εκείνους που ξέρουν να τα αφηγούντε εξαιρετικά.Νομίζω ομως οτι η απομυθοποίηση εχει ξεκινήσει γιατί η μαγεία εχει διαλυθεί αφήνοντας <> πολλούς παραμυθάδες.Το άστρο σβήνει χάνοντας την λάμψη και την ελπίδα που σκόρπισε γιατί την κράτησε μόνο για εναν.Με μια διεφθαρμένη αυλή πεινασμένη για χρήμα και εξουσία η απληστία πληρώνεται η ολιγαρκεία ανταμοίβεται σίγουρα χρειαζόμαστε καινούργιο άφθαρτο πρόσωπο κάτι σαν το Βασιλόπουλο του υπέροχου αυτου παραμυθιού.girl.

Δημήτρης Κόλλιας είπε...

Αγαπητοι Συνδημοτισες-ες
Γεια σας και καλη Σχολικ.η χρονια [πραγμα που δεν το βλεπω]
Στις 12-9-2011 ο παππας θα κανει τον αγιασμο στα σχολεια μας για να εχουν τα παιδια μας μια καλη σχολικηχρονια, Φτανει αυτο Φυσικα κ.αι οχι? Οι προγονοι μας ελεγαν,ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ και οσο κι αν ο θεος αγαπα την Ελλδιτσα μας τιποτα δεν προκειται να γινει αν οι [ταγοι]αυτου του τοπου εξακολουθουν να αντιμετοπιζουν τα προβληματα του πολιτη -δημοτη με αυτον τον τροπο
Σε ολη τη χωρα υπαρχει ελλειψη εκπ/κου προσωπικου και βιβλιων και μεσα σε αυτες [της ιδανικες συνθηκες] με τις οποιες ξεκινα η νεα χρονια ο Δημος μας τι κανει πρωτοστατει στη δημιουργεια των golden boys της τοπικης αυτοδιοικησης αντι να φροντισει για την προμ.ηθεια των απαραιτητων σχολικων βιβλιων
Και δεν το λεω αβασανιστα Στον προυπολογισμο εγκριθηκαν δαπανες για την μισθοδοσια των
1 προεδρου της ΚΕΔΩ ποσο 2200 το μηνα
2 γενικο δ/ντη ποσο 4000 το .μηνα
3 στα μελη του ΔΣτης ΚΕΔΩ 80 ΕΥΡΩ ανα συνεδριαση [ειναι 15 τα μελη]
4Στον προεδρο του πολιτιστικου ποσο 2500 το μ.ηνα
5 Στον αντιπροεδρο του πολιτιστικο.υ 2500 το μ.ηνα
Δηλαδη εγκριθηκαν δαπανες υψους 439200 ευρω για το επομενο ετος
Στο δε ΔΣ της παρασκευης 9-9-2011 οι προεδροι υης α/θμιας και β/θμιας εκπ/σης ζητησαν επιχορηγηση 70000 ευρω για την οσο το δυνατον ευρυθμη λειτουργια των σχολειων του Δημου μας εγκρηθηκαν απο 20000 για την καθε βαθμιθα εκπ/σης
Μετα απο μια μικρη ερευνα στην αγορα μαθαμε οτι για να τυπωθουν 75000 βιβλια [για περιπου 5000 μαθητες]που καλυπτουν τις αναγκες ολων των μαθητων α/θμιας και δ/θμιας του Δημου μας το κοστος ειναι 375000ευρω
Θα αναρωτηθει καποιος και η αντιπολιτευση ?? σιγη ιχθυος
Και εσυ ταλαιπωρε δημοτη των 500-700 ερω το μηνα στερησου και τα πλεον ουσιωδη για να αγορασεις στο παιδι σου βιβλια Μηπως να παραγγειλεις και λιγα ξυλα παραπανω για να πηγαινει το παδι σουστο σχολειο για να ζεσταθει οπως γινοταν την δεκαετια 50-60
Και ομως ο αξιοτιμος Δημαρχος εχει παραλαβει απο εμενα προτασεις
Ω ΛΑΜΠΡΟ ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Π.ΑΔΕΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Καιρος να προβληματιστουμε οταν θα δουμε τη Δευτερα το πρωι τους τοπικους [.αρχοντες] να κορδωνοντε και να επαιρωνται για την προσφορα τους στο κοινωνικο συνολο
afidnos blogspot com

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε στέφανε
Με θλίβει το γεγονός ότι αφήσατε να κλίσει το σχολείο στο Μήλεσι, και ακόμα και τώρα δεν ξέρουμε πού θα στείλουμε τα παιδιά μας. Όχι γιατί έχω το οποιοδήποτε πρόβλημα με την Μαλακάσα αλλά δυστυχώς το σχολείο δεν πλήρη στοιχειώδες δομές για να λειτουργήσει ως εξατάξιο. Το ξέρω ότι και εσύ είσαι αρωγός στις προσπάθειες που κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, κανένας δεν θέλει να βλέπει τον τόπο του να μαραζώνει χάνοντας τις φωνές των παιδιών τους. Μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις που τελικά δεν έγιναν ήταν η Διευθύντρια του δημοτικού καθώς και ο ανύπαρκτος υπεύθυνος, πρόεδρος, η τέλος πάντων ότι είναι κος Μπόρσης.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν ανεβάζεις τα σχόλια κατά του βλάχου ευρυνόμη;Από ποτέ άρχισες να μασάς στίς απειλές της Συμμορίας τών τοιούτων;

ευρυνόμη είπε...

4:06 έχω λάβει τόσα email κατά όλων πού θα έπρεπε να ήμουν μόνιμη στα δικαστηρία εδώ και καιρό αν τα ανέβαζα και όχι από τον κύριο Βλάχο υποχρεωτικά!

ΤΣΟΠΑΝΟΣ είπε...

ου καθενασ με του μανιφεστου του .Να κανουμ ενα μπλογκσ να του λεμ ουρουπομανφιφεσταριου.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Βαγγέλη!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου τσολιά μου Αντιδήμαρχε.
Μια κούκλα μες στη γειτονιά τσολιά τηνε φωνάζουν
γεια σου τσολιά μου - γεια σου τσολιά μου
και στο σεργιάνι σαν θα βγει τα κάλλη της θαυμάζουν,
γεια σου τσολιά μου - γεια σου τσολιά μου
πάρε την βόλτα σου κι έλα κοντά μου
να σε χορτάσω με τα φιλιά μου
έλα τσολιά μου στην αγκαλιά μου.
Έλα τα τσαρούχια μας!
Μαχαραγιάς κι αν ήμουνα όλα θα τα πουλούσα
γεια σου τσολιά μου - γεια σου τσολιά μου
με σένα κούκλα μου γλυκιά παντοτινά θα ζούσα
γεια σου τσολιά μου - γεια σου τσολιά μου
πάρε την βόλτα σου κι έλα κοντά μου
να σε χορτάσω με τα φιλιά μου
έλα τσολιά μου στην αγκαλιά μου.
Στη μεταξένια σου ποδιά θα ζήσω ένα χρόνο
γεια σου τσολιά μου - γεια σου τσολιά μου
να κάθουμαι να σε κοιτώ και να σε καμαρώνω
γεια σου τσολιά μου - γεια σου τσολιά μου
πάρε την βόλτα σου κι έλα κοντά μου
να σε χορτάσω με τα φιλιά μου
έλα τσολιά μου στην αγκαλιά μου.
Να σε κοιτώ μικρούλα μου λιγάκι μες στα μάτια
γεια σου τσολιά μου - γεια σου τσολιά μου
να γίνουμε αυτοκράτορας με πλούτη και παλάτια.
γεια σου τσολιά μου - γεια σου τσολιά μου
βρε πάρε την βόλτα σου κι έλα κοντά μου
να σε χορτάσω με τα φιλιά μου
έλα τσολιά μου στην αγκαλιά μου.

Άιντε οι τσολιάδες μας ε πω πω!

Ανώνυμος είπε...

Τσεκρεζής ο αυριανός αντιδήμαρχος.
Είσαι ωραίος ρε Χρήστο κ σε ευχαριστώ!