ς

ς

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Ολυμπιακοί Αγώνες, Πόλεμος Πολιτική;

Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή δεν ήταν και η πρώτη φορά που γίνονταν οι Αγώνες. Τότε οι Αγώνες ήταν μόνο τοπικοί και διεξαγόταν μόνο ένα αγώνισμα, η κούρσα του σταδίου.
Από το 776 π.Χ. και μετά οι Αγώνες, σιγά-σιγά, έγιναν πιο σημαντικοί σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα φτάνοντας στο απόγειο τους κατά τον πέμπτο και έκτο αιώνα π.Χ. Οι Ολυμπιακοί είχαν επίσης θρησκευτική σημασία αφού γίνονταν προς τιμή του θεού Δία, του οποίου το τεράστιο άγαλμα στεκόταν στην Ολυμπία. Ο αριθμός των αγωνισμάτων έγινε είκοσι και ο εορτασμός γινόταν στην διάρκεια μερικών ημερών. Οι νικητές των αγώνων θαυμάζονταν και γίνονταν αθάνατοι μέσα από ποιήματα και αγάλματα. Το έπαθλο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς.
Οι Αγώνες σιγά σιγά έχασαν την σημασία τους όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Ελλάδα και όταν ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι Ολυμπιακοί θεωρούνταν πια σαν μία παγανιστική γιορτή, και το 393 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε την διεξαγωγή τους. Με αυτό τον τρόπο τελείωσε μια περίοδος χιλίων χρόνων κατά την οποία οι Ολυμπιακοί διεξάγονταν συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια.

Είναι γνωστό ότι κατά τον 17ο αιώνα γινόταν κάποια γιορτή η οποία έφερε το όνομα "Ολυμπιακοί αγώνες" στην Αγγλία. Παρόμοιες εκδηλώσεις ακολούθησαν στους επόμενους αιώνες στην Γαλλία και Ελλάδα οι οποίες όμως ήταν μικρής έκτασης και σίγουρα όχι διεθνείς. Το ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς μεγάλωσε όταν ανακαλύφθηκαν τα ερείπια της αρχαίας Ολυμπίας από Γερμανούς αρχαιολόγους στα μέσα του 19ου αιώνα.
Ο Εδεσσαίος λόγιος Μηνάς Μηνωίδης, που τότε δίδασκε την αρχαία ελληνική γλώσσα σε πανεπιστήμιο του Παρισίου, μετέφρασε και δημοσίευσε στη γαλλική το "Γυμναστικό" του Φιλόστρατου (1858), και τη συνόδευσε με κείμενό του, περί της ανάγκης αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.Λίγο αργότερα, ο βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ο οποίος ήταν Γενικός Γραμματέας των γαλλικών αθλητικών σωματείων, προσπαθούσε να δικαιολογήσει την ήττα των Γάλλων στον Γαλλοπρωσικό πόλεμο (1870-1871). Πίστευε ότι ο λόγος της ήττας ήταν επειδή οι Γάλλοι δεν είχαν αρκετή φυσική διαπαιδαγώγηση και ήθελε να την βελτιώσει. Ο Κουμπερτέν ήθελε επίσης να ενώσει της εθνότητες και να φέρει μαζί την νεολαία με τον αθλητισμό παρά να γίνονται πόλεμοι. Πίστευε ότι η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα πετύχαινε και τους δύο πιο πάνω σκοπούς του.
Σε ένα συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι που έγινε από τις 16 μέχρι τις 23 Ιουνίου, το 1894 παρουσίασε τις ιδεές του σε ένα διεθνές ακροατήριο. Την τελευταία μέρα του συνεδρίου αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι πρώτοι μοντέρνοι Ολυμπιακοί αγώνες το 1896 στην Αθήνα, την πόλη και την χώρα που τους γέννησε. Έτσι γεννήθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για να διοργανώσει τους Αγώνες με πρώτο πρόεδρο τον Έλληνα Δημήτριο Βικέλα, γενικό γραμματέα τον βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερντέν και μέλη προσωπικότητες από διάφορα κράτη.
Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Αν και οι αθλητές που πήραν μέρος δεν ξεπερνούσαν τους 250, ήταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έγινε ποτέ. Οι Έλληνες αξιωματούχοι και το κοινό ήταν ενθουσιασμένοι και ζήτησαν να έχουν το μονοπώλιο των αγώνων. Η ΔΟΕ όμως αποφάσισε διαφορετικά και οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1900 στο Παρίσι (Γαλλία).

Σε αντίθεση με τα τι πίστευε ο Κουμπερτέν, οι Ολυμπιακοί δεν απέτρεψαν τους πολέμους και έτσι διακόπηκε η διεξαγωγή τους κατά τον πρώτο και δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολιτικά ζητήματα επηρέασαν επίσης αρκετές Ολυμπιάδες. Το 1936 στο Βερολίνο οι Ολυμπιακοί χρησιμοποιήθηκαν για πολιτική προπαγάνδα από τον Αδόλφο Χίτλερ και τους Ναζί. Κατά τις δεκαετίες του '70 και '80, επηρεάστηκαν από μποϋκοτάζ. Αφρικανικά κράτη μποϊκόταραν τους Ολυμπιακούς του 1976 επειδή η Νέα Ζηλανδία μετείχε σε αγώνες rugby στην Νότια Αφρική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και άλλα κράτη του δυτικού κόσμου αρνήθηκαν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς του 1980 στη Μόσχα επειδή η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στο Αφγανιστάν. Η Σοβιετική Ένωση και άλλες ανατολικές χώρες μποϊκόταραν τους Ολυμπιακούς του 1984 στο Λος Άντζελες. Η Βόρειος και η Νότιος Κορέα συμμετείχαν με κοινή αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2000 και 2004.


Το 2004 στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (Ελλάδα), η Κατερίνα Θάνου ήταν μία από τις κύριες ελπίδες του εγχώριου πλήθους για την απόκτηση ενός μεταλλίου στα 100 μ. των γυναικών. Εντούτοις, την ημέρα πριν από την εναρκτήρια τελετή, η Κατερίνα Θάνου και ο εκπαιδευτικός συναθλητής της Κωνσταντίνος Κεντέρης απέτυχαν να παρευρεθούν σε μια δοκιμή φαρμάκων, και αργότερα την ίδια νύχτα νοσηλεύθηκαν και οι δύο, ισχυριζόμενοι ότι είχαν τραυματιστεί σε ένα ατύχημα μοτοσικλετιστών. Στο επόμενο σκάνδαλο που ακολούθησε σε σχέση με την εξέτασή τους, οι Κατερίνα Θάνου και Κωνσταντίνος Κεντέρης ανήγγειλαν την απόσυρσή τους από τους αθλητικούς αγώνες στις 18 Αυγούστου 2004, μετά από μια ακρόαση ενώπιον της πειθαρχικής Επιτροπής της ΔΟΕ. Μια επίσημη ελληνική έρευνα σχετικά με το υποτιθέμενο ατύχημά τους, κατέληξε στο συμπέρασμα να αμφισβητήσει το ατύχημα.
Σήμερα το 2012 έχουμε την Βούλα Παπαχρήστου σε ένα "ρατσιστικό-πολιτικό" σκάνδαλο.
Ωστόσο άν η Βούλα έλεγε σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ, ότι οι Ελληνες είναι Τεμπέλιδες και Διεφθαρμένοι θα είχε κερδίσει επάξια μια θέση στους Μεγάλους Στοχαστές.Αν έγραφε ότι ο Κολωκοτρώνης είχε γκόμενο φυσικά και θα είχε χιούμορ και θα γινόταν Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ+, όπως και αν έγραφε για συνωστισμούς και ότι «Οι κλέφτες  συγκροτούν ένοπλες ομάδες, κάνουν επιθέσεις σε εμπορικές αποστολές, σε κρατικούς  αξιωματούχους” .

Δυστυχώς όμως ΔΕΝ ήξερε οτι εκπροσωπεί το αρχαίο πνεύμα αθάνατο και τα ολυμπιακά ιδεώδη  στο εξωτερικό.
Ενα Ελληνόπουλο που αφιέρωσε την ζωή του τα τελευταία 10 χρόνια για να είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες……γιατί κανείς Χριστιανοπολιτικάντης δέν της το έμαθε!
Η ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ είναι για όλους του Ελληνες ήδη Ολυμπιονίκης γιατί, εμείς που ξέρουμε από Ολυμπιακά Ιδεώδη, αρκούμαστε σε ένα κλάδο ελαίας και δεν θαμπωνόμαστε από το χρώμα του χρυσού........

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Βούλα Παπαχρήστου βρέθηκε πρωταθλήτρια νεανίδων στην Ευρώπη σε δυο διαδοχικές διοργανώσεις το 2009 και το 2011, πρωταθλήτρια Ελλάδος και κάτοχος μια από τις καλύτερες φετινές επιδόσεις στον κόσμο με 14,77 μ. στο πρόσφατο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα της Τουρκίας.
Να ένας λόγος......

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΤΗΝ ΕΦΑΓΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ.ΕΥΡΥΝΟΜΗ ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ 23 ΠΑΙΔΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΧΩΡΑΦΑΚΙ.
ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΗ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Η βούλα θά βρεί τό δρόμο της οί νύν δημοτικοί σύμβουλοι δέν ξέρω ακόμη.Στήν πιάτσα αυτή τή στιγμή βρίσκεις από ηλιάσκο, νικολάου, βασιλάκο, ανηφαντή, σωτήρχο έως ρούση, βελτανιώτη, βαρνάβα, κιούση, αρμηριώτη.Βέβαιη η κολοτούμπα 5-6 ακόμη, σχεδόν βέβαιη η πολιτική εξαφάνιση αρχηγών τύπου λίτσα, τσάκωνα καί οικονόμου.Τό αντίπαλο δέος ποιό θά είναι θά τό δούμε σύντομα!

ευρυνόμη είπε...

Ότι ποιό τραγικό έχω δεί από όλες τίς τελετές έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων.
Μέγα ατόπημα η φράση "γενέτειρα τών Ολυμπιακών Αγώνων", ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Μα τι περιμένουμε αλήθεια απο μια χώρα που οι πολιτικοί αυτής την διασύρουν με τον χειρότερο τρόπο;Οταν η ιστορία αιώνων και ο παραδειγματικός πολιτισμός της έχουν χρόνια τώρα σταματήσει να προβάλλονται σε ολο το κόσμο.Επρεπε η Ελλάδα να είναι παράδειγμα προς μίμηση και οχι προς αποφυγή.Δεν είμαστε μόνο όμορφα νησιά σουβλάκι και φέτα,δεν έχουμε μόνο τον απέραντο ήλιο κουβαλάμε στους ώμους μας το βαρύ φορτίο της κληρονομιάς των αρχαίων,της Ακρόπολης του Παρθενώνα στην γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων ποιός άραγε έδωσε το δικαίωμα να την αμφισβητούν εκείνοι που δεν έχουν τίποτα σπουδαίο να δώσουν απο τον πολιτισμό τους.Στην χώρα της φιλοσοφίας και της ρητορικής να έχουμε καταντήσει σκιές του παρελθόντος.Κρίμα για εμάς που ξεχνάμε τόσο έυκολα την καταγωγή μας,οργή για εκείνους που μας έφεραν σε αυτή τη δεινή θέση του σήμερα.Οσο για τον Δήμο απογοήτευση για ακόμα μια φορά.Η αλαζονεία κερδίζει πάλι και παραμένουμε σταθερά στα ίδια ...κανείς δεν είναι έτοιμος να ξεπεράσει τον εαυτό του και να δώσει την μάχη κατά των συμφερόντων ...girl.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟΝ ΩΡΩΠΟ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ/ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΑΝΕ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΓΑΡΓΑΡΑ

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΓΑΠΗΤΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΕΥΡΙΝΟΜΗ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΩΡΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ? ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤ. ΣΥΜΒ,ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΛΟΛΟΙΠΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ? ΜΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ ΤΩΡΑ? ΠΟΥ ΤΟΝ ΒΡΗΚΑΝΕ?ΣΤΑ ΓΑΡΙΔΑΚΙΑ?

ευρυνόμη είπε...

Μετά τά πρόστυχα μετά τά προξενιά μετά λιπαρά λόγια τώρα έγινα καί δίκαιη!
Όχι δίκαιη δέν μπορεί νά είμαι απλά γιατί είμαι άνθρωπος καί δεύτερον γιατί δέν έχω σφαιρική άποψη, εκτός τού ότι είμαι γυναίκα μέ τά γνωστά προβλήματα.
Δέν ξέρω άν αξίζει άν μπορεί άν θά ζώ σέ δύο χρόνια από τώρα.Έχω πάρει θέση καί παλιότερα καί θά επιμείνω σέ αυτήν γιά τά πρόσωπα τού αυριανού μας Δήμου.
Ηλιάσκος Λέκκας Βασιλάκος Κιούσης άντε καί ο "φίλος" μου Ζαφείρης.Σίγουρα αδικώ κάποιους αλλά τό δικαιολογώ στόν πρόλογό μου.
Όχι κανένας Αρχηγός συνδιασμού δέν έχει μέλλον έτσι όπως είναι τά πράγματα σήμερα αλλά δύο χρόνια εγκυμοσύνη είναι λίγα!

Σοφία Ζαφείρη είπε...

Ούτε το Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο, ούτε τα Ολυμπιακά Ιδεώδη εκπροσωπούν οι αθλητές που μετέχουν στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκπροσωπεύουν συγκεκριμένους σπόνσορες.

Στην περίπτωση της κ. Βούλας Παπαχρήστου, ο σπόνσορας ήταν η Samsung, όπως και σε εκατοντάδες άλλους επαγγελματίες αθλητές που βρίσκονται στους αγώνες και όχι μόνο Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής ή έχοντες αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα. Η Samsung «γύρισε πίσω» την κ. Παπαχρήστου και όχι η ΕΟΕ ή ο κ. (ξέχασα ένα εκατ. ευρώ στο Λονδίνο) Ισίδωρος Κούβελος. Για να τα ξεκαθαρίζουμε.

Η Samsung, που όπως κάθε «καλός εργοδότης» θέλει αυτοί που την εκπροσωπούν κυρίως να ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ τίμιοι και καθαροί, γιατί αλλιώς μπορεί να χάσει πελάτες και έσοδα….

Υπερβολική η απόφαση, πέραν πάσης αμφιβολίας. Αλλά και υπερβολικός ο θόρυβος και η ενασχόληση με το όλο θέμα. Στην Ελλάδα έχουμε πολύ περισσότερα προβλήματα από το εάν γύρισε ή «γύρισαν» πίσω μία αθλήτρια. Προφανώς μας αρέσει να τα ξεχνάμε και να ασχολούμαστε με τα εφήμερα ή με αυτά που μας «πλασάρουν»…

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑ ΣΤΗ ΚΑΛΥΜΝΟΟΟΟΟ!!!!