ς

ς

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Βάρβαροι μέν Ανθρωποι δέ;

Ξέχασα να σου πω κ.Δήμαρχε, έτσι και συμπαθήσω άνθρωπο δεν τον ξεσυμπαθάω εύκολα. Πρόσεξε τώρα να δεις τι συμβαίνει εδώ: Συμπαθώ, συμπάσχω, συμπονώ.
Ρήματα σύνθετα. Πρώτο συνθετικό η πρόθεση «συν». Τι σημαίνουν αυτά; Σημαίνουν ότι αν πάσχεις εσύ, πάσχω και εγώ μαζί σου και αν πονάς εσύ, πονάω κι εγώ.
Αυτό είναι καλό ή κακό;
Καλό θα πεις, αλλά αν πονάω κι εγώ μαζί σου, πώς θα μπορέσω να σε βοηθήσω; Κι εγώ θα χρειάζομαι βοήθεια! Δεν θα χρειάζομαι; Μην απαντάς. Στο τέλος θα μιλήσεις εσύ…Αν και αμφιβάλω, γιατί μάλλον θα μείνεις άλαλος!

*Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πιαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ' εκθέτοντάς την,
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ως που να γίνει σα μιά ξένη φορτική.

*Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ολέθρια τα σημάδια,
«Μάντης κακών»
Έτσι αποκάλεσε ο Αγαμέμνονας το μάντη Κάλχαντα (Α 106), επειδή αποκάλυψε ότι για το θανατικό που θέριζε το στρατόπεδο των Αχαιών υπεύθυνος ήταν ο βασιλιάς των Μυκηνών.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως σας θυμίζουν κάτι;
Από δεξιά Βλάχος καβάλα στον Κιούση, Λάμπρου καβάλα στον Παπαντωνίου,στη μέση Οικονομάκος καβάλα στον Νικολάου, Σωτήρχος καβάλα στην Οικονόμου και βέβαια Πάντος καβάλα στον Κεμπεσίδη.

Ανώνυμος είπε...

Μεταχρονολογημένη κακή και χωρίς 'προτάσεις' η επιτροπή διαβούλευσης.
Με μία λέξη «Αρνούμαι να κάνω προτάσεις σε τετελεσμένα πράγματα» όπως είπε και ο Ανδρέας Γαζβινιάν.

Ανώνυμος είπε...

Ανακαλύψαμε μέσα από την εμπειρία τόσα χρόνια ότι οι άνθρωποι που είναι απρόσεκτοι κα τσαπατσούληδες στη συγγραφή είναι συνήθως επίσης απρόσεκτοι και τσαπατσούληδες και όταν σκέφτονται και όταν γράφουν. Το να απαντάμε σε ερωτήσεις για ανθρώπους που σκέφτονται με απρόσεκτο και τσαπατσούλικο τρόπο δεν μας επιβραβεύει — θα προτιμούσαμε να ξοδεύουμε τον χρόνο μας αλλού κ.Δήμαρχε.

Ανώνυμος είπε...

ΡΕΜΠΕΛΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΜΕ ΑΖΑΞ ΤΟ ΧΙΟΝΙ [629$]
Ο ΣΩΤΗΡΧΟΣ ΜΕ ΦΟΡΤΕ [369$]
Ο ΒΛΑΧΟΣ ΜΕ ΑΒΑ [307$]
ΛΥΓΟΥΡΙΑ Η ΛΙΓΔΑ ΣΑΣ ΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΥΘΕΙΤΕ ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

αν το τέλος δεν έχει σκοπό, αν δηλαδή η διαδικασία που θα καταλήξει σε ένα τέλος δεν κατατείνει στην επίτευξη ενός προκαθορισμένου προγράμματος, τότε το τέλος έχει μια έννοια απλώς μαθηματική.
στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, τέλος σημαίνει σκοπός...
... όταν επιτευχθεί ένας σκοπός φτάνουμε σ' ένα τέλος - και ένα νέο τέλος, ένας νέος σκοπός ενδέχεται να μπει σαν στόχος προς επίτευξη. Τα πάντα γίνονται για την επιδίωξη ενός σκοπού. Εμείς θέλουμε να τα θέτουμε ως τετελεσμένα!
Γιατί τίποτα δεν είναι τετελεσμένο.
ΑΚΣ

Ανώνυμος είπε...

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΑΣ.
ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΒΑΦΗΣ ΤΟΙΟΥΤΟΣ
ΗΤΑΝ.

Provokatoras είπε...

Αντιμετωπίζοντας την κρίση με χιούμορ
http://a-provokatoras.blogspot.com

big είπε...

Οι ΄'Λιγδιάρηδες'.
Ένας ιδιόμορφος αγώνας Ράλλυ θα ξεκινήσε από το Greasy Spoon Cafe του Λονδίνου και αφού διέσχισε την Ευρώπη καταλήξε δύο εβδομάδες αργότερα στην Αθήνα. Βασικός κανόνας του η αποφυγή χρήσης οποιουδήποτε ορυκτού καυσίμου. Ο Andy [οργανωτής] υποστηρίξε ότι, αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, όλα τα ντιζελοκίνητα μπορούν να καταναλώσουν βιοντίζελ, χωρίς καμία μετατροπή, ενώ αρκετά μοντέλα, επίσης χωρίς μετατροπές, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μείγμα ντίζελ και σπορελαίων.
Στόχος του αγώνα, εκτός από την απόλαυση του εγχειρήματος, ήταν η διερεύνηση αυτής ακριβώς της δυνατότητας σε μεγάλες αποστάσεις. Θα επιτρέπεται και η χρήση βιοντίζελ, ενώ σε έκτακτες περιπτώσεις θα μπορεί κάποιος να συμπληρώσει στο ντεπόζιτο του σπορέλαια από τα ράφια ή τα αποσυρμένα των σουπερμάρκετ. Επιδίωξη, ωστόσο, ήταν τα σπορέλαια να είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί από επιχειρήσεις εστίασης και φαγητού (ίσως, λίγο πιο δύσκολο για το ελληνικό τμήμα της διαδρομής). Η συγκέντρωση χρημάτων για το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς αποτελούσε συμπληρωματικό στόχο του εγχειρήματος.
Στο Δήμο μας επίσης έχει ξεκινήσει ένας άλλος αγώνας που έχει καί ΄λιγδιάρηδες' με τον ίδιο επίσης [από ότι ακούω] συμπληρωματικό στόχο την συγκέντρωση χρημάτων [όχι για κάποιο ίδρυμα].
Καθαρά χέρια-Λιγδιασμένα πόδια;

Ανώνυμος είπε...

Ο άνθρωπος όταν αρχίζει να ανωτεροποιεί τον εαυτό του και φαντάζεται οτι είναι ενας μικρός θεός το επίκεντρο του κόσμου ολισθαίνει ολο και πιο κοντά στην αναίδεια και την κατάντια.Γιατί κατάντια είναι να μην ακούς να μην αντιλαμβάνεσαι τι γίνεται γύρω σου να τα θεωρείς ολα απόλυτα και δεδομένα χωρίς κόπο να περιμένεις να σου ανοίξουν απλόχειρα οι πόρτες ετσι δεν βλέπεις την ευκαιρία και εκείνη σε προσπερνάει.Νομίζουν μερικοί οτι είναι αυτοκράτορες χτίζοντας την αυτοκρατορία τους οπως αυτοί φαντάζοντε με τα δικά τους μέτρα και σταθμά οσο δεν αλλάζει αυτή η μικροπολιτική μιζέρια ολα θα παραμένουν παγωμένα και αγκιστρωμένα στο παρελθόν.girl.

Ανώνυμος είπε...

Πόσοι νέοι ξεκινούν σαν Δον Κιχώτες και γυρίζουν Σάντσο Πάντσα!
Έχουμε γίνει οι άνθρωποι από τους οποίους οι γονείς μας μάς είχαν προειδοποιήσει να φυλαγόμαστε.
Ετσι είναι φίλε Γιάννη!

Ανώνυμος είπε...

-Γιατί ν' αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία
κ' η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που έγιναν).
Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ' οι πλατέες,
κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;
................
Γιατί ενύχτωσε κ' οι βάρβαροι δεν ήλθαν.
Και μερικοί έφθασαν απ' τα σύνορα,
και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις.

"Λύσις" ναι Ανθρωποι δέ.
Για πόσο ακόμα;

Ανώνυμος είπε...

ΒΛΑΧΟΣ-ΚΑΟΥΣΗΣ 1-0;

Ανώνυμος είπε...

Βλά[χ]κας μέν Ανθρωπος δέ;
βλαξ (γενική βλακός) ο ανόητος, ο μαλθακός στο νου, ο βληχρός (στα αρχ. ελλ. ο άτονος και αμελητέος) Στα αρχαία ελληνικά ήταν επίθετο διγενές και μονοκατάληκτο, δηλαδή ο/η βλάξ, του/της βλα[x]κός κ.ο.κ.