ς

ς

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Σενάρια 7

Το ποσοστό των πολύ μικρών κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής θα αποτελέσει τον καταλύτη των εκλογών. Ο νόμος του πρώην υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου που για πρώτη φορά εφαρμόζεται σε αυτές τις εκλογές προβλέπει ότι όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής, τόσο πιο εύκολα θα υπάρξει συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων. Το πρώτο κόμμα παίρνει πενήντα έδρες επιπλέον, εις βάρος κυρίως του δεύτερου κόμματος. Αν το 2009 οι εκλογές είχαν διεξαχθεί με το νόμο Παυλόπουλου το ΠΑΣΟΚ ίσως να επιβίωνε περισσότερο της κρίσης, αφού θα είχε επιπλέον πέντε βουλευτές και η Νέα Δημοκρατία τρεις λιγότερους.
Ο κ. Παυλόπουλος μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» εξήγησε πως ο νόμος του στοχεύει στην κυβερνητική σταθερότητα, αφού τα ελληνικά κόμματα δεν έχουν παιδεία προγραμματικής σύγκλισης.

1. Περίπτωση μεγάλου ποσοστού σε κόμματα εκτός Βουλής

Παραδοσιακά τα κόμματα εκτός Βουλής λαμβάνουν γύρω στο 4% συνολικά. Στον περιβάλλον πολιτικής ρευστότητας που διεξάγονται οι συγκεκριμένες εκλογές δεν αποκλείεται τα πολύ μικρά κόμματα να συγκεντρώσουν ακόμα και 10%, δεδομένου ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εκείνα που κινούνται οριακά στο όριο του 3% - που θα τους επιτρέψει να μπουν στην Βουλή – συγκεντρώνουν σταθερά άθροισμα 10 με 8%. Σε αυτή την περίπτωση το άθροισμα των δύο μεγάλων κομμάτων θα πρέπει να είναι 36,3%, για να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, κάτι που σύμφωνα με τα τελευταία δημοκοπικά δεδομένα το καταφέρνουν.

2. Περίπτωση να μην μπορούν να συγκυβερνήσουν ΠΑΣΟΚ – ΝΔ

Υπό «κανονικές συνθήκες», όπως τις περιγράφουν οι δημοσκοπήσεις πλέον, τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, θα μπορέσουν να συνεργαστούν χωρίς την βοήθεια τρίτου κόμματος, μόνο εάν συγκεντρώσουν από 37,17% και πάνω – ανάλογα πάντα με το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής. Έτσι αν αυτά τα κόμματα πάρουν – πράγμα τελείως απίθανο – 0%, τότε το άθροισμα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ θα πρέπει να είναι 40,40%, αν οι «μικροί» συγκεντρώσουν 6% τότε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα πρέπει μαζί να έχουν σχεδόν 40%, αριθμό που φαίνεται να τον ξεπερνάνε μεν, οριακά δε.

3. Περίπτωση αυτοδυναμίας

Για να μπορεί ένα κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με δεδομένο το πριμ των πενήντα εδρών που προβλέπεται από τον συγκεκριμένο νόμο, θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 101 έδρες. Αν τα κόμματα εκτός Βουλή έχουν 4%, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, τότε το πρώτο κόμμα δεν θα έχει 151 βουλευτές με λιγότερο από 38,78%.

4. Περίπτωση πολυκομματικής Βουλής

Όσα περισσότερα κόμματα μπουν στην Βουλή, οχτώ ή ακόμα και δέκα, τόσο θα μειωθεί το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής. Το γεγονός αυτό θα ανέβαζε το απαιτούμενο ποσοστό που θα έπρεπε να συγκεντρώσουν τα δύο μεγάλα κόμματα για να συγκυβερνήσουν. Επίσης θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάργηση των επιπλέον πενήντα εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα και να πάρει λιγότερες από πενήντα, μπροστά στο ενδεχόμενο να παραβιάζεται η αναλογικότητα που προβλέπει το Σύνταγμα.

5. Περίπτωση συγκυβέρνησης που δεν συμμετέχει το πρώτο κόμμα

Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώσει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του πρώτου κόμματος για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, υπάρχει πάντα η εκδοχή να μην συμφωνήσει με κάποιο από τα υπόλοιπα κόμματα σε κάποιο πρόγραμμα. Τότε ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος παίρνει διερευνητική εντολή. Τότε θα πρέπει τα δικά του ποσοστά αθροιστικά με των πρόθυμων μικρότερων να αγγίξουν από 37,57 μέχρι 38,78, αν τα κόμματα εκτός Βουλή θα έχουν ποσοστά από 4 μέχρι 7%. Σύμφωνα με την μέχρι στιγμής εικόνα ο δεύτερος θα πρέπει να βρει να συνεργαστεί για να σχηματίσει κυβέρνηση, άλλα δύο κόμματα ή και περισσότερα, κάτι που δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές δε δείχνει να έχει πολλές πιθανότητες.

6. Περίπτωση συγκυβέρνησης κομμάτων της αριστεράς

Η συγκεκριμένη συγκυβέρνηση θα είναι δύσκολη να πραγματοποιηθεί, αλλά όχι απίθανη. Αν η Κοινωνική Συμφωνία της κας Λούκας Κατσέλη μπει στη Βουλή ή αν συμπράξουν τα κόμματα της ευρύτερης αριστεράς (συμπεριλαμβανομένων των Οικολόγων) με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του κ. Πάνου Καμένου, τότε ίσως σχηματιστεί η πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας «αριστερών» κομμάτων στην ελληνική ιστορία. Η κυβέρνηση αυτή θα σχηματιζόταν αφού δεν θα μπορούσαν να τα βρουν οι δύο μεγάλοι, οπότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έδινε την διερευνητική εντολή στο τρίτο κόμμα.

7. Περίπτωση ακυβερνησίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων. Σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση που να μπορεί να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, τότε καλεί όλα τα κόμματα και καταβάλλει τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Αν δεν ευοδώσει τότε προκηρύσσει εκλογές.
Ανδρέας Μπελεγρής

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΑΓΚΩΤΟ ΕΥΡΥΝΟΜΗ ΚΑΙ ΚΙΟΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

Δημητρης Κόλλιας είπε...

Κόμματα αντιμνημονιακά με παλαιά υλικά και λογικές αύριο θα κυβερνήσουν με τον ίδιο τρόπο που γινόταν 40 χρόνια με τα ίδια αποτελέσματα Κόμματα αντιμνημονιακά θα κυβερνήσουν αύριο με τον ίδιο τρόπο αλλά με ανθελληνικές ιδέες και ιδεολογήματα
Μην κάνετε σημαία ΜΟΝΟ το αντιμνημόνιο και δείτε πίσω από τις κουρτίνες

Ανώνυμος είπε...

Καί 17 σενάρια νά ήταν τό αποτέλεσμα θά είναι τό ίδιο.Τά δύο μεγάλα καί ανεύθυνα κόμματα θά πάρουν μέ την εκλογική τους πελατεία τίς πρώτες θέσεις αλλά τό πώς θά κυβερνήσουν πρέπει νά τό καθορίσει ένα μικρότερο καί άφθαρτο κόμμα.Ίσως αυτό πρέπει νά είναι τό μύνημα πού πρέπει νά περάσει στόν κόσμο πού παλεύει γιά τό αύριο ευρυνόμη.

ευρυνόμη είπε...

-Ναί την είδα την ανάρτηση τού "ΒΟΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗ" καί συμφωνώ μέ το αποτέλεσμα γιατί έτσι πρέπει νά καταγραφεί.
-Ναί άφησα τούς δύο Υποψηφίους γιατί πιστεύω σέ αυτούς καί τά κόμματα πού εκπροσωπούν, καί όχι γιατί τά πήρα ούτε γιατί από σύζυγος κατά καιρούς τών κ. Βασιλάκου καί Ζαφείρη έγινα καί σύζυγος κ. Κιούση.
-Ναί η γνώμη μου είναι μία κεντρώα πολυκομματική Βουλή, τεχνοκρατικά κοινωνική.

Ανώνυμος είπε...

Φωτιά στα μπατζάκια μας κύριε κόλλια άν πασοκονεοδημοκρατία πάρουν μεγάλα ποσοστά.Μόνη ελπίδα τά μικρά δυνατά κόμματα!

Ανώνυμος είπε...

Η πειθώ στον πολιτικό λόγο δεν υπάρχει πια,πιθανόν γιατί δεν βρίσκει ανταποκριτές.Η υποκρισία και η προσωπολατρεία χάνουν συνεχώς έδαφος.Ο κάθε ένας απο εμάς εχει την δική του άποψη για το τι είναι σωστό και τι οχι.Οποια και αν είναι η τελική μας απόφαση δεν πρέπει να ξεχνάμαι, πως δεν είμαστε οι μνημονιακοί η οι αντίθετοι σε αυτό.Είμαστε Ελληνες και όποιος αναλάβει να μας εκπροσωπήσει πρέπει να είμαστε ενωμένοι,χωρισμένοι σε διάφορα στρατόπεδα δεν θα πετύχουμε πολλά.Σίγουρα είναι καλύτερα να υπάρχει πολυφωνία,απόψεις οχι στον μονόλογο του δικομματισμού.Προσωπικά δεν με εκφράζει κανένας πια, τα δικά τους πιστέυω δεν είναι υποχρεωτικά και δικά μου.Αγανακτισμένοι,ανεξάρτητοι,μνημόνιο,αναβίωση απο τους νοσταλγούς του παρελθόντος,μια μίξη ιδεών,φιλοσοφιών ενας εμπαιγμός λέξεων.Λύση των προβλημάτων ποιός μπορεί να δώσει;Βέβαια η απάντηση συνήθως κρύβεται στο πρόσωπο καινούργιο,παλιό δεν ξέρω.Οι κουρτίνες κρύβουν πολλά,οταν τις ανοίγεις δεν βλέπουν ολοι τα ίδια πράγματα,άλλοι βλέπουν μαγεία εκει που δεν υπάρχει,άλλοι δεν βλέπουν τίποτα και πιστέυουν οτι κοιτούν αυτό που τους περιγράφουν.Οι απόψεις ποικίλουν,διαφέρουν δεν μπορούμε να είμαστε ίδιοι αλλιώς θα ήταν άσπρο η μάυρο.Ταπεινή μου άποψη και μόνο.girl.

ΑΚΜΩΝ είπε...

ΣΧΟΛΙΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΠΕΡΙ ΒΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ Η ΕΥΡΥΝΟΜΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΒΑΤΟΙ