ς

ς

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ξανά όλοι Μαζί;


Ο Ωρωπός στην αρχαιότητα αποτελούσε το εύρωστο αγροτικό κέντρο "Γραία" της πόλης της Τανάγρας στη Βοιωτία και αρχικά ανήκε στην Πανδιονίδα φυλή. Η περιοχή τοποθετείται στη σημερινή θέση της Σκάλας, στα σύνορα μεταξύ της διοικητικής εξουσίας Θηβαίων και Αθηναίων.
373 π.Χ. περιέρχεται η κατεστραμμένη από τους Βοιωτείς πόλη στους Αθηναίους, ενώ αργότερα αναδεικνύεται σε ανεξάρτητο διαμέρισμα της Αττικής. Γεωγραφικά καλύπτει εκείνη την εποχή τη ζώνη από τη σημερινή Τανάγρα Βοιωτίας, μέχρι και τον Κάλαμο Αττικής.

Στα βυζαντινά χρόνια αποτελεί δραστήριο αγροτικό κέντρο, ενώ κατά την περίοδο του ελληνοτουρκικού πολέμου η περιοχή λεηλατείται και εγκαθίσταται επί αυτής η βάση ανεφοδιασμού των Τούρκων.
Μετά την πρώτη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους του 1833 συγκροτείται ο Δήμος Ωρωπού που εντάχθηκε αρχικά στην επαρχία Θηβών.
 Το 1840 ο δήμος Ωρωπού καταργήθηκε και ενώθηκε με τον Δήμο Περαίας της επαρχίας Αττικής. Έδρα του δήμου αυτού που κάλυπτε ολόκληρη τη βόρεια έκταση της Αττικής μέχρι την Πάρνηθα και το Μαραθώνα ορίστηκε ο Ωρωπός.
 Το 1871 ο δήμος Περαίας μετονομάστηκε σε δήμο Ωρωπίων και νέα έδρα του έγινε η Σκάλα Ωρωπού. Στα διοικητικά του όρια ο δήμος περιλάμβανε τους οικισμούς από τη Σκάλα και τη Μαλακάσα, έως τον Κάλαμο και τους Αγίους Αποστόλους.
 Το 1912 ο δήμος Ωρωπίων διασπάται σε κοινότητες. Ο Ωρωπός αποτέλεσε σε αυτό το διάστημα έδρα της κοινότητα Ωρωπού που διατηρήθηκε μέχρι το 2002. Την χρονιά αυτή η κοινότητα Ωρωπού ενώθηκε με τις κοινότητες Σκάλας Ωρωπού και Νέων Παλατίων σχηματίζοντας τον δήμο Ωρωπίων με έδρα την Σκάλα Ωρωπού.

Σήμερα ο δήμος Ωρωπού είναι δήμος της περιφέρειας Αττικής που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Ο δήμος σχηματίστηκε με την συνένωση των δήμων Αυλώνος , Καλάμου και Ωρωπίων και των κοινοτήτων Καπανδριτίου, ΣυκαμίνουΠολυδενδρίου, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Μαλακάσας και Αφιδνών .
 Η έκταση του νέου Δήμου είναι 317.46 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 26.026 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έδρα του δήμου ορίστηκε ο Ωρωπός.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«Οι διορισμοί» απάντησε στην ερώτηση που ταλανίζει τον λαό για το «που πήγαν τα λεφτά» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα.
Ολοι μαζί ξανά θα τα ξαναφάμε;

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ;
ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ
ΥΓ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ Κ. ΧΑΣΙΩΤΗ ΕΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ευαγγελία Παπαδοπούλου είπε...

Μπράβο και στον κ. Χασιώτη και στην κ. Στεργίου. Φωνές καθαρές και λαμπερές.

Μπράβο και στην Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής, Μαρία Δέδε.

big είπε...

Ένα πουλάκι κελαηδά ολομόναχο σ ένα έρημο δάσος...
Αν δεν τ ακούσει κανείς... είναι κελάηδημα;
Κι είναι μπορετό να κελαηδήσει γλυκά ένα ολομόναχο πουλάκι, αν δεν υπάρχει
πίσω από κάποιο φύλλο το αυτάκι ενός άλλου πουλιού;

Πήγαν κι οι σοφοί να πούνε κάτι πάνω σ αυτό, και τα κάνανε θάλασσα.
Τα μωρά ξέρουν περισσότερα.

Unknown είπε...

καλορίζικο και καλοστέριωτο το ιστολόγιό σας!
ευχόμαστε να έχει πάντα νέα, ιδέες, σκέψεις, να υπάρχει, με λίγα λόγια!
από τη ομάδα του Ωρωπιώτη
για να σας ακούνε όλα τα πουλάκια α τραγουδάτε........
σας βάλαμε στους συνδέσμους του Ωρωπιώτη, στο λινκ:
http://oropiotis.gr/2010-03-06-14-15-42/37-blogs--/65-2011-01-26-14-44-38

ευρυνόμη είπε...

Ευχαριστώ για όλα.

Ανώνυμος είπε...

Οταν τολμάς χάνεις για λίγο το βήμα σου....
όταν δεν το τολμάς χάνεις για πάντα τον ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ !!!!
Αυτό ας το έχουν κατά νου οι νέοι μας πολιτικοί άρχοντες.
Μην αφήσεται να σας λερώσει κανένας.

Ανώνυμος είπε...

Αύριο στό συμβούλιο να δούμε και να 'επιβάλουμε' ποιοί είναι αυτοί και ποιοί οι άλλοι.
ΥΓ. Καλορίζικο

ευρυνόμη είπε...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Παρακαλούμε να προσέλθετε στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα γίνει στις 27 Ιανουαρίου 2011 ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:30 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔημοτικούΚαταστήματος, για να συζητήσουμε και να πάρουμε απόφαση για τα παρακάτω θέματα:
1-Ορισμός ενός Δημοτικού Συμβούλου με τον αναπληρωτή του , ως μέλος της επιτροπής ελέγχου, πιστοποίησης και βεβαίωσης της καλής εκτέλεσης εργασιών και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2011.
2-Συγκρότηση Επιτροπής παραλαβής μικρών έργων και εργασιών συντήρησης βάση του άρθρου. 15, παρ 2 του Π.Δ. 171/87 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ.1 του 229/99 για το έτος 2011.
3-Ορισμός μέλους που θα μετέχει στην Επιτροπή Παραλαβής Έργων βάση του αρθρ.16 του Π.Δ. 171/87 για το έτος 2011.
4-Συγκρότηση «Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμών Προμηθειών και Αξιολόγησης των Προσφορώνκαι την γνωμοδότηση επί αυτών στις περιπτώσεις διαγωνισμών και στις περιπτώσεις απευθείαςανάθεσης για το οικονομικό έτος 2011( σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α.)
5-Συγκρότηση επιτροπής παραλαβής απευθείας ανάθεσης προμηθειών οικονομικού έτους 2011 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου .28 του ΕΚΠΟΤΑ.
6-Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου με τον αναπληρωτή του , προκειμένου να συμμετέχει στην υπόσυγκρότηση Γνωμοδοτική Επιτροπή για θέματα ανέλκυσης ναυαγίων.
7- Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου με τον αναπληρωτή του , προκειμένου να συμμετέχει σεΕπιτροπή του κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας
8-Αποδοχή ποσού 4.476,00€ για αποζημίωση εθελοντών Σχολικών Τροχονόμων για το έτος 2010.
9-Έγκριση 2ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα (τακτοποιητικού) του έργου «Τσιμεντόστρωση οδούΦάρου (Χαλκούτσι).»
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ;

Ανώνυμος είπε...

Ας προσέξουν όσοι αναθέτουν τις «βρώμικες δουλειές» σε τρίτους. Το ζητούμενο σε αυτό ειδικά το δήμο είναι ο πολιτικός πολιτισμός. Αν δεν τον έχουν, ας προσποιηθούν τουλάχιστον ότι υπάρχει!
Καλή αρχή...........

ευρυνόμη είπε...

Προσέξτε αύριο τις «εχθροπραξίες» με εντυπωσιακούς υπότιτλους και μηδενικό ειδικό βάρος.
Σε προσωπικό επίπεδο, τα βρίσκουν μια χαρά μεταξύ τους! Ω !ναι! Και δεν είναι η πρώτη φορά που θα δούμε συνεργασίες για τη διοίκηση.Οχι πάντα για κακό.
Ειναι γνωστή όμως μια ευρύτερη αντίληψη των πολιτικών πεπραγμένων που ενώνει τους αρχηγούς και φανατίζει τους οπαδούς.
Αλλά αν αρχίσουν να ξεσκίζουν, κυριολεκτικά, ο ένας τον άλλον, σε τι να προσμένουμε εμείς οι δημότες; Σε μια διοίκηση που θα απαρτίζεται από νευρωτικούς, αδίστακτους κι αλαζώνες.

Ανώνυμος είπε...

Στη νέα αρχιτεκτονική του κράτους με ισχυρούς δήμους και περιφέρειες χρειάζεται όραμα και σχέδιο, πείρα και γνώση. Χρειάζονται στελέχη έμπειρα και καταξιωμένα, χρειάζεται μια νέα γενιά ικανών στελεχών με υψηλή αίσθηση του δημοσίου συμφέροντος.
Χρειάζεται όμως και ενεργούς πολίτες που εδώ στα χωριά για λόγους μικροπολιτικούς αδρανούν.
Ελπίζω.........

Ανώνυμος είπε...

Ektos to orama theli ke oreksi ke aksiosini.
41 isoi symvouloi boroun.
2~3 traboukoi oxi (olon ton komaton)

Ανώνυμος είπε...

Ο Οικονομάκος στο Λίτσα.
- Θα παίρνεις όλα τα χάπια που σου έδωσα.
-Το πρωί το κόκκινο χάπι με ένα
ποτήρι νερό, το μεσημέρι το πράσινο χάπι με ένα ποτήρι νερό, και το
βράδυ το μπλε χάπι με ένα ποτήρι νερό.
- Μα τι έχω, γιατρέ μου;
- Δε πίνεις πολύ νερό.