ς

ς

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Ολυμπιακοί Αγώνες, Πόλεμος Πολιτική;

Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή δεν ήταν και η πρώτη φορά που γίνονταν οι Αγώνες. Τότε οι Αγώνες ήταν μόνο τοπικοί και διεξαγόταν μόνο ένα αγώνισμα, η κούρσα του σταδίου.
Από το 776 π.Χ. και μετά οι Αγώνες, σιγά-σιγά, έγιναν πιο σημαντικοί σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα φτάνοντας στο απόγειο τους κατά τον πέμπτο και έκτο αιώνα π.Χ. Οι Ολυμπιακοί είχαν επίσης θρησκευτική σημασία αφού γίνονταν προς τιμή του θεού Δία, του οποίου το τεράστιο άγαλμα στεκόταν στην Ολυμπία. Ο αριθμός των αγωνισμάτων έγινε είκοσι και ο εορτασμός γινόταν στην διάρκεια μερικών ημερών. Οι νικητές των αγώνων θαυμάζονταν και γίνονταν αθάνατοι μέσα από ποιήματα και αγάλματα. Το έπαθλο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς.
Οι Αγώνες σιγά σιγά έχασαν την σημασία τους όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Ελλάδα και όταν ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι Ολυμπιακοί θεωρούνταν πια σαν μία παγανιστική γιορτή, και το 393 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε την διεξαγωγή τους. Με αυτό τον τρόπο τελείωσε μια περίοδος χιλίων χρόνων κατά την οποία οι Ολυμπιακοί διεξάγονταν συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια.

Είναι γνωστό ότι κατά τον 17ο αιώνα γινόταν κάποια γιορτή η οποία έφερε το όνομα "Ολυμπιακοί αγώνες" στην Αγγλία. Παρόμοιες εκδηλώσεις ακολούθησαν στους επόμενους αιώνες στην Γαλλία και Ελλάδα οι οποίες όμως ήταν μικρής έκτασης και σίγουρα όχι διεθνείς. Το ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς μεγάλωσε όταν ανακαλύφθηκαν τα ερείπια της αρχαίας Ολυμπίας από Γερμανούς αρχαιολόγους στα μέσα του 19ου αιώνα.
Ο Εδεσσαίος λόγιος Μηνάς Μηνωίδης, που τότε δίδασκε την αρχαία ελληνική γλώσσα σε πανεπιστήμιο του Παρισίου, μετέφρασε και δημοσίευσε στη γαλλική το "Γυμναστικό" του Φιλόστρατου (1858), και τη συνόδευσε με κείμενό του, περί της ανάγκης αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.Λίγο αργότερα, ο βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ο οποίος ήταν Γενικός Γραμματέας των γαλλικών αθλητικών σωματείων, προσπαθούσε να δικαιολογήσει την ήττα των Γάλλων στον Γαλλοπρωσικό πόλεμο (1870-1871). Πίστευε ότι ο λόγος της ήττας ήταν επειδή οι Γάλλοι δεν είχαν αρκετή φυσική διαπαιδαγώγηση και ήθελε να την βελτιώσει. Ο Κουμπερτέν ήθελε επίσης να ενώσει της εθνότητες και να φέρει μαζί την νεολαία με τον αθλητισμό παρά να γίνονται πόλεμοι. Πίστευε ότι η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα πετύχαινε και τους δύο πιο πάνω σκοπούς του.
Σε ένα συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι που έγινε από τις 16 μέχρι τις 23 Ιουνίου, το 1894 παρουσίασε τις ιδεές του σε ένα διεθνές ακροατήριο. Την τελευταία μέρα του συνεδρίου αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι πρώτοι μοντέρνοι Ολυμπιακοί αγώνες το 1896 στην Αθήνα, την πόλη και την χώρα που τους γέννησε. Έτσι γεννήθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για να διοργανώσει τους Αγώνες με πρώτο πρόεδρο τον Έλληνα Δημήτριο Βικέλα, γενικό γραμματέα τον βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερντέν και μέλη προσωπικότητες από διάφορα κράτη.
Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Αν και οι αθλητές που πήραν μέρος δεν ξεπερνούσαν τους 250, ήταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έγινε ποτέ. Οι Έλληνες αξιωματούχοι και το κοινό ήταν ενθουσιασμένοι και ζήτησαν να έχουν το μονοπώλιο των αγώνων. Η ΔΟΕ όμως αποφάσισε διαφορετικά και οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1900 στο Παρίσι (Γαλλία).

Σε αντίθεση με τα τι πίστευε ο Κουμπερτέν, οι Ολυμπιακοί δεν απέτρεψαν τους πολέμους και έτσι διακόπηκε η διεξαγωγή τους κατά τον πρώτο και δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολιτικά ζητήματα επηρέασαν επίσης αρκετές Ολυμπιάδες. Το 1936 στο Βερολίνο οι Ολυμπιακοί χρησιμοποιήθηκαν για πολιτική προπαγάνδα από τον Αδόλφο Χίτλερ και τους Ναζί. Κατά τις δεκαετίες του '70 και '80, επηρεάστηκαν από μποϋκοτάζ. Αφρικανικά κράτη μποϊκόταραν τους Ολυμπιακούς του 1976 επειδή η Νέα Ζηλανδία μετείχε σε αγώνες rugby στην Νότια Αφρική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και άλλα κράτη του δυτικού κόσμου αρνήθηκαν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς του 1980 στη Μόσχα επειδή η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στο Αφγανιστάν. Η Σοβιετική Ένωση και άλλες ανατολικές χώρες μποϊκόταραν τους Ολυμπιακούς του 1984 στο Λος Άντζελες. Η Βόρειος και η Νότιος Κορέα συμμετείχαν με κοινή αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2000 και 2004.


Το 2004 στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (Ελλάδα), η Κατερίνα Θάνου ήταν μία από τις κύριες ελπίδες του εγχώριου πλήθους για την απόκτηση ενός μεταλλίου στα 100 μ. των γυναικών. Εντούτοις, την ημέρα πριν από την εναρκτήρια τελετή, η Κατερίνα Θάνου και ο εκπαιδευτικός συναθλητής της Κωνσταντίνος Κεντέρης απέτυχαν να παρευρεθούν σε μια δοκιμή φαρμάκων, και αργότερα την ίδια νύχτα νοσηλεύθηκαν και οι δύο, ισχυριζόμενοι ότι είχαν τραυματιστεί σε ένα ατύχημα μοτοσικλετιστών. Στο επόμενο σκάνδαλο που ακολούθησε σε σχέση με την εξέτασή τους, οι Κατερίνα Θάνου και Κωνσταντίνος Κεντέρης ανήγγειλαν την απόσυρσή τους από τους αθλητικούς αγώνες στις 18 Αυγούστου 2004, μετά από μια ακρόαση ενώπιον της πειθαρχικής Επιτροπής της ΔΟΕ. Μια επίσημη ελληνική έρευνα σχετικά με το υποτιθέμενο ατύχημά τους, κατέληξε στο συμπέρασμα να αμφισβητήσει το ατύχημα.
Σήμερα το 2012 έχουμε την Βούλα Παπαχρήστου σε ένα "ρατσιστικό-πολιτικό" σκάνδαλο.
Ωστόσο άν η Βούλα έλεγε σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ, ότι οι Ελληνες είναι Τεμπέλιδες και Διεφθαρμένοι θα είχε κερδίσει επάξια μια θέση στους Μεγάλους Στοχαστές.Αν έγραφε ότι ο Κολωκοτρώνης είχε γκόμενο φυσικά και θα είχε χιούμορ και θα γινόταν Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ+, όπως και αν έγραφε για συνωστισμούς και ότι «Οι κλέφτες  συγκροτούν ένοπλες ομάδες, κάνουν επιθέσεις σε εμπορικές αποστολές, σε κρατικούς  αξιωματούχους” .

Δυστυχώς όμως ΔΕΝ ήξερε οτι εκπροσωπεί το αρχαίο πνεύμα αθάνατο και τα ολυμπιακά ιδεώδη  στο εξωτερικό.
Ενα Ελληνόπουλο που αφιέρωσε την ζωή του τα τελευταία 10 χρόνια για να είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες……γιατί κανείς Χριστιανοπολιτικάντης δέν της το έμαθε!
Η ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ είναι για όλους του Ελληνες ήδη Ολυμπιονίκης γιατί, εμείς που ξέρουμε από Ολυμπιακά Ιδεώδη, αρκούμαστε σε ένα κλάδο ελαίας και δεν θαμπωνόμαστε από το χρώμα του χρυσού........

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Πέντε Ημέρες Προθεσμία;

 Πόσα πράγματα έχουν περάσει από τη ζωή μας, πόσες στιγμές και πόσες εμπειρίες που έχουν διαρκέσει πέντε μέρες μόνο;
 Πρώτη και καλύτερη η νέα αγάπη που χάσαμε ή το φανταχτερό αυτοκίνητο που ξέκανε ο μικρός γιος, γεγονός για το οποίο δεν μπορώ να πως ότι λυπήθηκα και ιδιαίτερα, διότι το παιδί μου δεν έπαθε τίποτα και η νεότερη αγάπη αποδεικνύεται ακόμη καλύτερη.
 Ήταν όμως και άλλα πολλά που κράτησαν πέντε μέρες μόνο, για τα οποία λυπήθηκα, πολλά που τα προόριζα να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια  που όμως δεν  γλίτωσαν και χάθηκαν σαν αστραπή.
 Όλοι μας δεν την πατήσαμε κάπως έτσι άλλωστε και έχουμε να το θυμόμαστε και να γελάμε  να λυπούμαστε, αλλά ζωντανοί στη σκηνή με ή χωρίς χειροκρότημα.
 Πόσες φορές χάσαμε την ιδανική  εργασία σε πέντε μέρες, ένα πόλεμο το αγέννητο παιδί που δεν γνωρίσαμε ούτε σαν γονείς ούτε σαν φίλοι!
 Λίγο χρειάζεται λοιπόν κανείς  να καταλάβει πως ο καινούργιος άνθρωπος που γνώρισε δε θα μπορέσει να γίνει ποτέ ιδανικός συνεργάτης, πως η δουλειά που φανταζόταν ως τέλεια δεν είναι τελικά και τόσο καλή τώρα που ξεκίνησε το "χαμαλίκι", πως παιδί δεν υπήρχε ποτέ ούτε και γέρος αφού η γριά κότα πάντα έχει καλύτερο ζουμί και λόγο.
Κάποιοι λένε πως είναι καλύτερα να καταλαβαίνουμε πως έχουν τα πράγματα από νωρίς, για να αποφύγουμε τα χειρότερα , πράγμα που σαν διαίσθηση υπάρχει αλλά στην πραγματικότητα διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις επιτυχίας.
 Οι ψευδαισθήσεις  κάνουν καλό και φεύγοντας μας αφήνουν πίσω σοφότερες, λιγότερο πληγωμένους αλλά όρθιους γεμάτους για το σίγουρα καλύτερο αύριο.
 Ένα λάθος  χρειάζεται για να βρούμε το σωστό, μια λάθος δουλειά μπορεί να ανακαλύψουμε κάποιο υπέροχο χόμπι και από μια λάθος εγκυμοσύνη μπορεί να καταλάβουμε πως ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε πραγματικά για να μεταφέρουμε σε κάποιον το DNA μας γιατί απλά όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας και σκέψης
 Έτσι λοιπόν έκανα το ΛΑΘΟΣ την προηγούμενη "πέντε μέρες" μην παίρνοντας σοβαρά την πανηγυριώτικη καταγγελία που σε πέντε μέρες στο συμβούλιο θα μάθουμε πόσο λάθος, όντας αισιόδοξη αλλά επιτυχημένη που δεν έκανα ακόμα μεγαλύτερο μετά του Καπανδριτίου, Καλάμου και τώρα Ωρωπίων!

 Κάποιοι άνθρωποι πρόκειται να αφήσουν το σημάδι τους σ’ αυτόν τον Δήμο,
άλλοι μόνο τον λεκέ τους.

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Αντίο Φίλε μου

Ταξίδι μακρινό σαν αλεξανδρειανό
αγέρι της φωτιάς στα φύλλα της καρδιάς σαν το χαψίνι
κι οι ρήτορες πολλοί το μαύρο το πουλί
και μόνη στο σκαλί σαν το θαμπό γυαλί
η έγνοιά σου η τρελή εκείνη

Αντίο φίλε αγέρα μου χρυσή καδένα της Πέργαμου
δροσονεράκι της ερήμου και Καθαρή Δευτέρα μου
αντίο φίλε αγέρα μου

Γελούσες μέχρι χθες τα μάτια σου γιορτές
καίκια στα νερά με τα πανιά φτερά σαν την ειρήνη
μα τώρα σκοτεινιά δεμένα τα πανιά
κι απ' το δεληχιονιά στενάζει η γειτονιά
και κλαίει η λησμονιά εκείνη

Αντίο φίλε αγέρα μου χρυσή καδένα της Πέργαμου
δροσονεράκι της ερήμου και Καθαρή Δευτέρα μου
αντίο φίλε αγέρα μου χρυσή καδένα της Πέργαμου
δροσονεράκι της ερήμου και Καθαρή Δευτέρα μου

Λευτέρης Παπαδόπουλος